ACCUMULATION OF MATTER

Csoportos kiállítás Berlinben


ACCUMULATION OF MATTER // csoportos kiállítás   Forrás: Accumulation of Matter - Vimeo

A természetben előforduló általános fizikai folyamatok az „emberanyaggal” foglalkozó tudományos munka kezdeteitől mintául szolgáltak a társadalmi folyamatok megértéséhez. Az olyan dinamikák mentén való gondolkodás, mint a felhalmozódás, rétegződés, megszilárdulás vagy kristályosodás, folyamatos alakulásukban teszik megfoghatóvá az emberi történelem nagy narratíváinak (mint az osztály, nemzet, kultúra, ideológia stb.) strukturáltságát. A természetföldrajz és a társadalmi mélyfúrás gyakorlatainak egymásra vonatkoztatása során azonban ezekre a mechanikákra - a megszerkesztés gyakorlatára - vonatkozó igazi tudás elveszhet, vagy a hatalmi szereplők érdekeinek kommunikációjában szándékosan elhomályosulhat. Ilyen esetekben egy társadalmi formáció olyan természetes egységnek tűnik fel, mint ami „ott van” , akár a Mount Everest.

Az Accumulation of Matter csoportos kiállítás olyan művészeti projekteket mutat be, amelyek az organikus anyagok és humán ágensek interakciójának vakfoltjaiban telepednek meg és végeznek „szerkezeti” feltárást. A föld keletkezésével egyidős „régi anyagok” a kiállított munkákban nem saját jogon szerepelnek, hanem mint a geomitologizálás tárgyai, nemzeti örökség, turistalátványosság, csatatér, etnikai terület, a csoportos zarándoklat célállomása vagy pártembléma vannak újrakeretezve. A kortárs művészek - a social interaction designer szerepét felöltve - a Kárpát-medence hegyvonulatainak (Alpok, Kárpátok) ideológiai határköveit mozgatják meg.

Kiállító művészek: Borsos Lőrinc (H), Nemanja Cvijanovič (HR), Fridvalszki Mark (H), Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša (SI), KissPál Szabolcs (H), Kristóf Krisztián (H), Little Warsaw (H), Svätopluk Mikyta (SK), Cristian Rusu (RO), OHO csoport (SI), Ősz Gábor (H), Marko Tadič (HR), Szigeti Gábor Csongor  (H), Nemmivoltunk Crew (H)
 
Kurátor: Német Szilvi

Bemutatja: Art Quarter Budapest

Támogatók: Slowakisches Institut in Berlin, Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin (.CHB), Moderna Galerija Ljubljana, Gallery Plan B