BEFORE / AFTER

DIREKT FANZINE 8. a kArton Galériában


Direkt Fanzine 8. Before/After (Győri Tibor, Gutema Dávid, Szabó Levente)

Megnyitó: 2015. március 5., 19 óra
Helyszín: kArton galéria, 1054 Budapest, Alkotmány u.18.
Megnyitja: Koppányi Péter
Megtekinthető: 2015. március 6 - április 30.

Az először 2006-ban megjelent Direkt Fanzine már-már „veteránnak” számít a szakmában. A fanzine-t a Nyíregyházi Főiskola vizuális-kommunikáció szakára járó diákok alapították, majd a grafikusok köre debreceni és budapesti street artosokkal, képregényesekkel és grafikusokkal bővült.

A kortárs budapesti zine-kultúra oszlopos tagjának számító Direktben eleinte teljesen szabad tematikájú illusztrációs jellegű munkák jelentek meg, majd a későbbi számokra egyre határozottabb körvonalat nyert a kiadvány, a publikálók egy adott, közös témához készítenek illusztrációkat.  Így lett a hatodik, a Zsiráfablak című fanzine témája a kultikus gyermek enciklopédia humort sem nélkülöző redefiniálása  vagy így kerültek bemutatásra a legutóbbi, hetedik, Bestiárium Hungaricum címet viselő kiadványban a  magyar kultúra és folklór létező és képzeletbeli, furcsanevű teremtményei, két színben.

A legújabb, 8. fanzine BEFORE / AFTER címen jelenik meg, és a kiállítással egybekötött ősbemutatóra a  kArton galériában kerül sor. A nyolcadik koncept fanzine is nagyszerű grafikusokat, képregényeseket  és illusztrátorokat tömörít a kiadvány erejéig: Haránt Artúr, Fekete József, Karóczkai Zsolt, Fritz Zoltán, Koppányi Péter, Nagy Péter, Márton Sándor, Zámbori Andrea, Halász István, Haránt Ervin, Fórizs Gergely, Szabó Levente, Sebesvári Soma, Győri Tibor, Takács Antal, Kozma Dávid, Takács Anikó, László Márk, Csordás Dániel, Tebeli Szabolcs, Felvidéki Miklós, Lukács Máté, Fehér Zoltán, Tripsánszki Dávid, Jámbor Éva, Stark Attila, Jaromír Plachý, Gutema Dávid a publikálók.

A Direkt Fanzine „szerkesztősége” ennek a témának a feldolgozását is precíz kivitelezésű munkákban valósította meg, és annak ellenére, hogy az egyes oldalak nagyfokú formai változatosságot mutatnak - ahány alkotó, annyi stílus és megközelítés – a végeredmény egy egységes, professzionális kiadvány.

És hogy konkrétan mi lesz a falakon? Egy kis régi, egy kis új, egy kis tarka, egy kis monokróm, egy kis eredeti, egy kis print…  Azaz a Before/After fanzine munkái élő egyenesben a Bestiárium Hungaricummal és a Zsiráfablakkal karöltve, valamint válogatás az 1-5. Direktből.

„A szamizdatokban és a korai punksajtóban gyökerező fanzine a második nyilvánosság egyik lehetséges fórumaként működött. Alapvetően közel áll a konceptuális kapcsolatművészethez is, a kortárs művészfüzetek zöme azonban napjainkban már nem ugyanazzal a motivációval és nem ugyanazzal az őszinte-fegyelmezetlen kiadványszerkesztői attitűddel jön létre, mint elődei.  Továbbra is fontos az anyagi, szellemi függetlenség, valamint a kiadó személyes véleményének és ízlésének közzététele, azonban a legtöbb esetben elmarad az ellenzéki felhang és a zine elhagyja a magazinjelleget.” A motivációk és a megjelenés kontextusainak a diverzitása azonban megmaradt. A Direkt (a Száz, Rajzlap, Direkt, im almost finished, CCCV, Reflex-hez hasonlóan) egy művészkör munkásságát teszi láthatóvá. /Mucsi Emese: Have Fanzine! in: Artmagazin 2013/7. 24-29. /

Még bővebben itt

A Direkt Fanzine 8. Before/After megvásárolható a megnyitó és a kiállítás ideje alatt a kArton galériában