Beltracchi a SZEMREVALÓ filmfesztiválon

Dokumentumfilm korunk legnagyobb műkincshamisítójáról

Szeptember 28-án, vasárnap 17 órakor és 30-án, kedden 21 órakor mutatják be a Művész moziban az idei SZEMREVALÓ Filmfesztivál egyik legnagyobb sikerre számító, rendkívül szórakoztató darabját, mely a 2014-es Német Filmdíjon megkapta a Legjobb dokumentumfilm díját. A Beltracchi – A hamisítás művészete című alkotás a 20. század második felének legnagyobb műhamisítási botrányát beszéli el. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet szeptember 25. és október 3. között közösen hozza el a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát – eredeti nyelven, magyar felirattal vagy hangalámondással. Idén 4 dokumentumfilmet és 14 nagyjátékfilmet vetítenek majd.
 
A Beltracchi – A hamisítás művészete című dokumentumfilmben egy lezser, minden hájjal megkent, bohém mestert látunk hivatása, a képhamisítás precíz gyakorlása közben. Az 1951-es születésű német Wolfgang Beltracchi egy templomi festő-restaurátor legkisebb fia. Több félbehagyott iskola után a hetvenes éveket hollandiai kommunákban LSD-ző hippiként töltötte, de gyakran utazgatott Brüsszel és Barcelona között és főként saját képei eladásból élt. Beutazta Európát és Észak-Afrikát, majd Németországba visszatérve irodalommal és filmmel kezdett foglalkozni. Harmincnégy évesen abbahagyta a drogozást. Élete 1992-ben vett teljes fordulatot, mikor megismerte későbbi feleségét, akinek egyheti ismeretség után elárulta, hogy több mint egy évtizede hamisításból él.
Beltracchi 35 éven át festett modern festők - Max Ernst, Fernand Léger, Heinrich Campendonk, André Derain, Max Pechstein - stílusában, a hamisítványokat pedig feleségével közösen értékesítette a nemzetközi műkincspiacon. Agyafúrt módszertan mentén dolgozott: szinte csak a második világháborúban eltűnt, modern művekre koncentrált, melyekről fennmaradt ugyan írásos emlék, fotó azonban nem. Egész egyszerűen megfestette ezeket a képeket, a világ pedig örült, hogy megkerültek a műtárgyak. Beltracchi tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy még Ernst özvegyét, Dorothea Tanningot is sikerült megtévesztenie, aki maga is művész. Hamisítványait olyan aukciós házak értékesítették horribilis árakon, mint a Christies vagy a Sotheby's – míg el nem követett egy hibát, s mindenre fény nem derült. A kölni ügyészség 2010-ben nyomozásba kezdett. 2011 októberében Wolfgang Beltracchit hat évre, feleségét Helenét négy év szabadságvesztésre ítélték. Az ügyészség a csalók nyereségét 16 millió euróra becsülte. Beltracchit 14 kép miatt ítélték el, de minden bizonnyal több száz hamis képpel teríthette a műkincspiacot. 
A sármos, ellenállhatatlan csaló kalandos portréja az art world működéséről is mesél. Az egyesek által mély csodálattal övezett, mások által bűnözőnek tartott hamisító a műkincspiac dinamikájára is rávilágít, így története – miközben lebilincselően izgalmas és roppant szórakoztató - számos tanulsággal szolgál a műtárgy-kereskedelem szereplői számára.
 
Teljes program: www.goethe.de/szemrevalo és www.facebook.com/szemrevalo