LIGET BUDAPEST

Lezárult a nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. Az öt épületre idén februárban írt ki nyílt pályázatot (www.ligetbudapest.org) a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt., és a május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaművet 11 tagú magyar és külföldi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri értékelte. A pályázatokat elbíráló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum épületére beérkezett több mint 110 pályaműből 6, a Magyar Zene Házára érkezett több mint 170 pályázatból szintén 6, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt közös pályázatra beérkező csaknem 110 műből 5 jut tovább a második fordulóba.

Az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna. Ugyanakkor a pályázatok  közül, értékes építészeti részmegoldásaikra figyelemmel,  5 művet megvásárlásra alkalmasnak ítélt a zsűri, s egyúttal új pályázat meghirdetését javasolta a kiírónak,melyre várhatóan augusztus végén kerül majd sor.


A Városligetbe tervezett múzeumi épületekre idén februárban kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat anonim, ami azt jelenti, hogy a pályázók név nélkül, egy regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a pályázat kiírója a bírálati időszakban nem hozhatja nyilvánosságra a beérkezett terveket, csak kizárólag a pályázat lezárásakor, s ekkor derülhet majd fény a győztes pályázók kilétére is.

A zsűri és a zsűri munkáját segítő 36 szakértő június elejétől értékelte a pályaműveket, amelyeket 5 szempontcsoport alapján minősítettek. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a zsűri vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (pl, a várható látogatói élményt és múzeumtechológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia) akörnyezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket is.

Az építészeti tervpályázat második fordulója augusztus közepén indul, ebben a szakaszban a továbbjutott pályázatok részletesebb kidolgozását várja majd a zsűri, az eredményhirdetés pedig várhatóan decemberben lesz.

A pályaműveket magyar és külföldi, múzeumi és építész szakemberek bírálják el.

A zsűri tagjai: Elnök: Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, társelnök: Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója.

Tagok: Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture); Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa; Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója;  Nagy Ervin országos főépítész;  Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke.  

Póttagok: Bálint Imre, a Budapesti Építész Kamara elnöke,  Cselovszki Zoltán építész, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke,  Fazakas György építész és Perényi Tamás építész,  a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense.

Az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) egy tagot és egy póttagot is delegál a testületbe.


Nyílt nemzetközi tervpályázat kiírására Magyarországon utoljára Budapest századfordulós fénykorában, több mint 100 évvel ezelőtt került sor.

A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épülnek fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a Liget Budapest Projekt egyik alapvető eleme. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel.

Az eredményhirdetést követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd, az építkezés pedig 2016-ban indulhat, s az épületek 2018. március 15-ig kerülnek átadásra. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

A Városligetnek az Európa szerte egyedülálló intézményi komplexitását megőrizve s egyben továbbfejlesztve, az itt már több mint 100 éve létrehozott múzeumokat fogja kiegészíteni európai rangú új épületekkel a Liget Budapest Projekt: egy sokoldalú, a világ számos más kulturális metropoliszában már létező múzeumi negyeddé, úgy, hogy ezzel párhuzamosan a Liget zöldfelülete is jelentősen növekedni fog.

A Városliget immár közel 150 éves tradíciója a kultúra, a szórakoztatás és a zöldfelületi kikapcsolódás egyenértékű biztosítása a városlakók és az idelátogatók részére.  A Városliget – az új múzeumépületek révén, a park zöldfelületének teljes megújításával és bővítésével, valamint a már itt működő intézmények rekonstrukciójával és fejlesztésével – a jövőben Budapest egyik meghatározó, Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációja, családi élményparkja lesz.
 

Forrás: magyarmuzeumok.hu