Auschwitz-rekviem

Az Auschwitz-rekviem nagyszabású programsorozat, amely európai kezdeményezéssel valósul meg és amelynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a romák ellen elkövetett náci népirtást a köztudatban a mai napig hallgatás és homály fedi. 

A huszadik századi európai történelem egyik legsötétebb epizódjával kapcsolatos tudatlanság lehetővé teszi és erősíti a romák elleni kirekesztést és üldöztetést a mai Európában. Ez ellen küzd a Romédia Alapítvány által szervezett Auschwitz-rekviem programsorozat.

A Romédia Alapítvány, a roma holokauszt, a Pharrajimos egyik első magyar kutatója húsz éve dolgozik azon, hogy a mélyen gyökerező, romákkal szembeni sztereotípiákat és előítéleteket megkérdőjelezze és megváltoztassa.

Az Auschwitz-rekviem programsorozat keretén belül egy koncertet, egy dokumentumfilm fesztivált és egy kiállítást láthat a közönség.






Koncert

A Frankfurt am Main-i Roma és Szintó Filharmonikus Zenekar hat európai nagyvárosban (Amszterdamban, Frankfurtban, Bukarestben, Varsóban, Prágában és Budapesten) adja elő a holland szintó zeneszerző, Roger Moreno Rahtgeb által komponált Rekviemet.

A koncertet Budapesten 2012. november 6-án, 19.30 órakor a Művészetek Palotájában (MÜPA) láthatja a közönség.

MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 

Roger „Moreno” Rathgeb: Auschwitz-rekviem

Közreműködik: 
Polyák Valéria – szoprán, 
Rajk Judit – alt, 
Megyesi Zoltán – tenor, 
Rácz István - basszus, 
Frankfurti Roma és Szinti Filharmonikus Zenekar, Szent Efrém Kórus (karigazgató: Bubnó Tamás)
Vezényel: Riccardo M. Sahiti
Rendező: Gulyás Márton


Riccardo M. Sahiti



Dokumentumfilm fesztivál
Tömeggyilkos hatalmak: történelem és emlékezet a 21. században

A koncertet megelőző héten dokumentumfilm fesztivált rendez az Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A bemutatásra kerülő dokumentumfilmek szembesíteni kívánják a közönséget a népírtás utáni élet, a történelmi emlékezet és a megbélékés bonyolult kérdéseivel, valamint társadalmi dialógust kívánunk elindítani ezekről a nehéz és ritkán tárgyalt kérdésekről. Olyan alkotók munkáit mutatjuk be, akik a legnehezebb és legkényesebb témákat képesek korszerű filmes nyeven feldolgozni. Bemutatásra kerül többek között a Hasadás, a Granito: hogyan fogjunk diktátort, a Rágalom, és A nép ellensége című filmek.

A kiemelkedő alkotások a holokauszt, illetve a huszadik század népirtásainak (Kambodzsa, Ruanda, Srebrenica, Gulag) a közvélemény által kevéssé ismert történetét mutatják be. 
 
A dokumentumfilm fesztivál 2012. október 26. és 28. között kap helyet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A fesztivál díjmentesen látogatható.


A Film Unfinished - a rendező felvétele



A kiállítás

A német expresszionizmus kiemelkedő művésze, Otto Pankok (1893–1966), valamint az Ausztriában élő roma származású képzőművész Ceija Stojka (1933) műveiből látható tárlat a programsorozat keretein belül. A nácik által tiltólistára került Pankok megrázó portréi, a kiszolgáltatott szintó és roma családokat ábrázoló fa- és rézmetszetei, valamint a holokauszt-túlélő Stojka festményei első ízben érkeznek Magyarországra.

A kiállítás a Francia Intézetben tekinthető meg 2012. november 15. és 23. között. A belépés díjtalan.


Ceija Stojka: Mama, ébredj fel! 1944, 2009.
Tus, papír, 30 x 42 cm
© Ceija Stojka




Digitális kiállítás
Elfeledett népirtás

http://www.romasinti.eu/

A holland Alfa Foundation által összeállított digitális kiállítás olyan archív felvételeket mutat be, amelyek időrendben és, vagy országonkénti lebontásban adnak információkat a szintik és romák nácik általi népirtásáról.



A koncertre ezen a linken lehet megvásárolni a jegyet, a húszezer forintos támogató jegy vásárlásával az egész programsorozat megvalósulásához járulhat hozzá az oldalra látogató.