Textilparádé

Winkler Nóra

2009 a futurizmus éve volt, így akkor Regős Anna textilművész tíz olyan mintát tervezett Futurismo sorozatába, amely ezt a stílust idézte meg. Játékosan geometrikus, kicsit kaleidoszkopikus hatású anyagaiból terítők, párnák, szalvéták készültek, a fekete-fehér kollekciót erős almazöld szín egészítette ki.

FLOREAL

Némiképp ezt folytatják új tervei, és közben szempontjai is ugyanazok: hagyományos vagy kitalált minták új kontextusba helyezése, illetve a vizsgálódás.


 
 
A nagyítás lehetőségei, mely által a geometrikus rendszerek újabb dimenziója és gazdagsága bontakozik ki, a kicsiben szinte észrevehetetlen elemek vibráló, új optikájú mintákba rendeződnek.
 
Friss kollekciója a Floreal, ami a nagy francia forradalom által bevezetett naptárban az április 20-tól május 19-ig tartó hónap neve volt. Nyolc darabból áll, köztük margaréta, búzavirág, csillagvirág és iringó, de még komoly természetjárók és füvesasszonyok is elbuknának a beazonosításon. A nagyítások, kiemelések, ismétlődések eredményeképp ugyanis szirmok és virágok helyett inkább egy modern metropolisz világát látjuk. Érzéki és közben valahogy nagyon intellektuális mintákat.
www.palmettadesign.hu

JE SUIS BELLE

Az Artmagazin-olvasók jól emlékezhetnek a JSB formáció pár évvel ezelőtti Szűcs Attila-festmény alapú kollekciójára, a divat és a képzőművészet termékeny viszonyát bemutató számunkból (2010/3). Címlapján Yves Saint Laurent Mondrian ruhája, bent a tervező maga fiatalon, félmeztelenül, aaaaah. Később Szőke Gábor Miklós szobrait tették és füvesasszonyok is elbuknának a beazonosításon. A nagyítások, kiemelések, ismétlődések eredményeképp ugyanis szirmok és virágok helyett inkább egy szerepelt látványos életmű-kiállítással, szoknyákra és felsőkre, és új kollekciójukhoz megint elismert magyar művészt kértek fel. A New Yorkban befutott Rita Ackermann tavaly a Ludwig Múzeumban szerepelt látványos életmű-kiállítással, a tervezők őt keresték fel, hogy egyik legjelentősebb munkájával, a Candymannel dolgozhassanak. A ruhákat nagyvonalúan alakították ki, így bárhogy is ülünk, átjön a kép egysége és messziről feltűnik rózsaszínes-okkeres-zöldes színvilága.
www.jesuisbelle.hu


© Fotó: Surányi Miklós
© Fotó: Surányi Miklós

IKEA

Az IKEA-ról nem feltétlenül a magas művészet jut eszünkbe, pláne ezekben a lóhúsban gazdag időkben, amikor kivonták a svéd húsgolyókat a magyar IKEA-kból. De a textilek kínálatában időről időre nagy örömmel lehet felfedezni képzőművészeti kiindulópontokat. Színes pöttyökkel díszített paplanhuzatukról szinte már banális Damien Hirstöt kiáltani, de az Emmie kollekció anyagáért is bátran lelkesedhetünk. Díszpárnákon, ágyneműkön behozható a lakásba a delfti porcelánok vagy a Wedgewood tányérok törékeny világa puhában.
www.ikea.hu





   
Louis Vuitton

A Louis Vuitton új sáljait szintén a képzőművészet fonalából szőtték. A luxusvállalatnak régről eredő jó viszonya van a művészekkel – többek közt Olafur Eliasson, Stephen Sprouse, Yayoi Kusama és Takashi Murakami dolgoztak a házzal –, táskadizájn, kirakati művek, a székházba, illetve a céges gyűjteménybe került konkrét műtárgyak formájában. Ebben a szezonban három alkotó motívumait szerepeltetik, az itt látható sálat Stephen Sprouse (1953–2004) korábbi nyomata teszi izgalmassá. Sprouse, aki a nyolcvanas években elsőként emelte be a punk és a pop külvárosias energiáit az öltözködés szofisztikált világába, itt a leopárdmintát élénk színekkel kombináló vibrálás által van jelen.



Tomcsányi Dóri

2010-ben indította el saját nevét viselő márkáját, bátor, közben hordható, nőies ruhákat tervez, természetes és nagyon jó minőségű anyagokból. Korábbi kollekcióján, a Color Project darabjain is megakadhatott a művészethez szokott szem, ott erős, kontrasztos színeket passzintott, tiszta vonalakkal, négyzetes elemekből. Új, tavaszi ruhái is erős művészeti inspirációt mutatnak. Hogy a pasztellszínek igazán jól tudjanak egymással működni, Moizer Zsuzsa akvarelljeit is nézegette hosszasan. A minta elemei nekem kollázsszerűek, és tényleg: a textilt sokféle kivágással, ragasztással, hozzáfestéssel tervezte. Ha Matisse idős korában készített játékos, vidám papírkivágásaira, ollóval rajzolt képeire asszociálunk, jó úton járunk.
www.doritomcsanyi.com



Nők, portrék, pongyolák

Ennyi ötlet, finomság, csodás alapanyagok után jöjjön most egy másik típusú találkozás ruhákkal. Szigethy Anna képzőművész kiállításán fotósorozatokat, installációkat, rövid videókat mutat be, illetve a Nők, pongyolák című installációt. 25 felöltöztetett szabóbabából áll a vidám női hadsereg, mozdulatlan lények nejlonruhákkal, akiket e riasztó műanyag szövet kovácsol csapattá.




 
Kiscelli Múzeum
2013. március 7. – április 7.