Gallery hopping 05

Heti programajánló

A hetet nemcsak mi indítottuk Bak Imrével: kedden 7 órakor a Blitz Galéria szervez vele beszélgetést a geometrikus festészetről.

Szerdán 5 órakor nyílik a Mátyás téri Gallery 8-ban a Katitzi – Egy valóság ihlette irodalmi alak című kiállítás, amelynek középpontjában egy svéd, 1969 és 1982 között kiadott, százezrek által olvasott mesekönyvsorozat áll. A roma aktivista Katarina Taikon által írt könyvek főszereplője egy cigány kislány, Katica – az ő kalandjain át a történet betekintést enged a svédországi romák életébe és leszámol a nyugat-európai „fejlett” demokráciák, a nyugati „egyenlőség és jólét” mítoszával. A kiállítás Budapestre látogató kurátora Maria Lind, a stockholmi Tensta Konsthall igazgatója, aki az általa vezetett intézményben tavaly ősszel mutatta be ezt az anyagot.
( Katitzi – Egy valóság ihlette irodalmi alak – Gallery 8, 2013. október 10. - december 4.)

Csütörtökön 6 órakor Johan Sandas mutatkozik be a Fiatal Képzőművészek Stúdiójában, ahová 6 hetes rezidencia programra érkezett. Sandas hangok, videók és installációk segítségével igyekszik feltérképezni fizikális és szociális tereket. Talált tárgyakból, szemétből épült hangszereit az érdeklődő közönség is kipróbálhatja, ők is részesei lehetnek a folyamatnak, megérthetik, mi generálja a hangokat, mi is történik pontosan. Sandas az idei Gallery by Nightra új hangperformansszal készül, amelyet október 17-én mutat majd be. Alább egy videója a honlapjáról.



Pénteken 6 órakor pedig megnyitó a szélesebb közönség által talán kevésbé ismert, pedig remek programot bemutató óbudai Kassák Múzeumban: A Design tett - Társadalomformáló design Kassák Lajos munkásságában című tárlat a múzeum gyűjteményéből válogat, és a történeti példákon keresztül arra keresi a választ, hogy a grafika és a tipográfia hogyan képes a társadalomra vonatkozó kritikai álláspontokat és elképzeléseket közvetíteni.
(Design tett - Társadalomformáló design Kassák Lajos munkásságában – Kassák Múzeum, 2013. október 12. - 2014. február 9.)