OFF-Biennále Budapest

Független. Kortárs. Művészet.OFF-Biennále Budapest
Időpont: 2015. április 24 − május 31.

PROGRAMOK
 
Vadonatúj kortárs művészeti programsorozat kezdődik április végén Budapesten, valamint több vidéki és külföldi helyszínen. Az OFF-Biennále hat héten keresztül több tucatnyi helyszínen, a színtér legizgalmasabb szereplőit mozgósítva várja a kortárs művészetre nyitott kultúrafogyasztókat.

Az OFF-Biennále példa nélküli kezdeményezés a magyar kulturális életben. A több száz résztvevőt megmozgató eseménysorozat szervezéséhez intézményi és pénzügyi háttér nélkül egy maroknyi szakember kezdett hozzá, akik azzal a céllal állították maguk mellé az OFF szereplőit, hogy megteremtsék egy független, sokszínű képzőművészeti színtér alapjait. 

Az OFF 100 %-ban állami támogatás nélkül, az állami kulturális infrastruktúrától függetlenül, nemzetközi és magántámogatásból, rengeteg önkéntes szakmai munkával jön létre. 

Az OFF alapja az önszerveződés és a hálózatos együttműködés. Az egyes projektek önállóan, de az OFF közös „ernyője” alatt valósulnak meg. A rendezvény helyszínei elsősorban galériák, de műtermekben, használaton kívüli ingatlanokban, magánlakásokban, szórakozóhelyeken, alkalmi helyszíneken és köztereken is lehet majd találkozni az OFF programjaival.

A látogató a festménytől a fotóig, a szobortól az installációig, a kísérleti filmtől a youtube videóig, az egyedi grafikától a sokszorosított fanzine-ig, a hangszeres előadástól a hanginstallációig, a hagyományos kiállítástól a köztéri akcióig, a performansztól a politikai karaokéig számos kortárs művel és programmal találkozhat az OFF ideje alatt. A kortárs művészet nemzetközi világának sztárjai, a hatvanas-hetvenes évek legendás neoavantgárd művészei és a nagy nemzetközi kiállításokon rendszeresen megjelenő magyar művészek mellett a legfiatalabb művészgeneráció alkotásai is láthatók lesznek.
 
Az OFF a sablonoktól, a megszokásoktól elrugaszkodó, önálló gondolkodás és cselekvés fontosságát hirdeti. Megmutatja, hogy a kortárs képzőművészet éppen ennek a katalizátora lehet — vagyis, hogy jóval több, mint pusztán luxus és gyönyörködtetés. A kortárs képzőművészet érzékeny, reflektív, éleslátó, kritikus hangokkal teli, izgalmas és figyelemre méltó művészeti ág, amely hozzájárul ahhoz, hogy a sokunkat foglalkoztató aktuális kérdésekre releváns válaszokat adhassunk. Az OFF tehát mindenkihez szól, aki nyitott és gondolkodó kultúrafogyasztó. 
 
Edukációs programjaival segít, hogy azok is jobban megérthessék a kortárs művészetben zajló folyamatokat, irányzatokat, akik eddig csak távolról figyelték ezt a területet. 
 
Somogyi Hajnalka alapító projektvezető:
 
„Az OFF-Biennále úgy „off”, ahogyan például az Off-Broadway. Nem valamivel szemben határozza meg önmagát. Egyszerűen kilép a fősodorból, a megkövesedett rutinokból, és megkeresi a saját útját, kiépíti a saját működését. Megtalálja az embereit, a forrásait, a helyszíneit. Ez a kilépés tehát nem kikapcsolás, hanem éppen valami másnak a kezdete.”