Ezt nézd! – A vásár városa

Mucsi Emese és Szilágyi Róza Tekla

A héten szinte minden az Art Market körül zizeg, szóval irány a Millenáris, mérjük fel az idei felhozatalt, hogy aztán elmondhassuk: képben vagyunk.

Hétfőn 19:00-kor nyílik a Budapest Projekt Galériában az Art Market előhírnöke, a (HOW) I SEE YOU című csoportos. Bakonyi Bence, Kovács Dávid, Fabricius Anna, Mohai Balázs és Végh László mutatják meg, hogy projektjeik során milyen szerepeket vesznek fel. A fotográfus mint külső szemlélő, a fotográfus mint antropológiai érdekeltségű dokumentáló vagy a fotográfus mint résztvevő eseteire láthatunk megoldásokat. Gondolkodjunk együtt arról, hogy milyen szerepben tündökölhet a fotós, amikor egyéneket vagy csoportokat dokumentál és látogassunk el hétfőn este az Art Market első eseményére.

Csütörtök reggel startol az Art Market Budapest! A szerencsés VIP-k már a szerdai esti megnyitón megnézhetik az idei vásár egyik legfontosabb társeseményét Chim [David Seymour]: A háború gyermekei című kiállítását, a többségnek azonban várni kell egészen csütörtök reggel 10:00-ig. A Deák17 Galériában látogatható kiállítás a kultikus Magnum Photos ügynökség egyik alapítójának Európa árváiról készített sorozatát mutatja be. A New Yorkból importált 1948-as anyag most debütál itthon, aki nosztalgiázna egy kicsit a Capa Központ 2014-es Magnum Photos: Kontaktok kiállítása után, itt a lehetőség.


David Seymour 'Chim'   forrás: facebook.com

11:00-től robban az Art Market a Millenárison, aki pedig az igazán fiatalok kortárs művészetére kíváncsi, célozza be az idén 145 éves Képző standját (B épület G-606). A festő, tervező- és képgrafika, szobrász, valamint intermédia tanszékek 14 delegáltja – Béres Brigitta, Dér Adrienn, Ecsedi Zsolt, Fülöp Gergő, Gaál Katalin, Gál Barbara, Kamondi Gabriella, Leitner Levente, Nagy Gergő, Németh László, Pers-Kovács Nóra, Pollmann Zsófia Sára, Rácz Noémi Katalin, Simon Klára –  megmutatja mit tudnak a képzősök és az ex-képzősök, mi pedig a Millenárison körbesétálva eldönthetjük, hogy amit láttunk azt hova tesszük személyes vásár-térképünkön.

Aki kíváncsi mit tud idén az FFS, miután tavalyelőtti szuper kiállított anyagukkal elnyerték a legjobb standnak járó közönségdíjat, az most a D épület P308-as kiállítóhelyét keresse Ádám Anna, Balogh Viktória, Bényi Andrea, Biró Dávid, Dobokay Máté, Fodor Dániel János, Hirling Bálint, Illés Katalin, Máté Balázs, Nagy Tibor, Neogrády-Kiss Barnabás, Nyíri Julianna, Pályi Zsófia, Piti Marcell, Puszt Zsófia, Regős Benedek, Schuller Judit Flóra, Schumann Bianka, Szombat Éva, Vasali Katalin és Zellei Boglárka munkáival.

Ha már a személyes vásár-térképeknél és véleményeknél tartunk, csütörtökön 15:00-kor felvonul az Artmagazin girl-gang Mucsi Emese, Páldi Lívia, Szikra Renáta, Szilágyi Róza Tekla, Topor Tünde és Winkler Nóra személyében, hogy az egész napos terepszemle után nyilvánosan vitassa meg a látottakat és adja át az Artmagazin-díjat az idei vásár általuk legjobbnak/legkortársabbnak/legátgondoltabbnak/legfrissebbnek/legszofisztikáltabbnak/legötletesebbnek - és még folytathatnánk - ítélt standjának. 15:00-tól tehát Nyertes terek. A kortárs műkereskedelem közelmúltja az Artmagazin díj tükrében című beszélgetés a Millenáris C épületének Café Lounge-ában.

Aki pedig kis segítséggel szeretné megalkotni véleményét az Art Market útvesztőjében felvonuló kortárs művészetről, annak melegen ajánljuk a csütörtökön 17:00-kor induló, Art Market által szervezett magyar nyelvű tárlatvezetést. A Millenáris B, C és D épületét is bejáró túra a B épület Meeting Point-jától indul.

Pénteken kicsit kiszakadhatunk a Millenárisról, hiszen 18:00-tól az FKSE Kibontakozó felnőttkor című kiállításán a kurátor, Margl Ferenc tart záró-tárlatvezetést. A huszonévesek kapunyitási problémáit, a különböző intézményekből kikerülés nehézségeit és lehetőséget bemutató kiállítás őszintén beszél valami olyasmiről, amit majdnem mindannyian átéltünk. Szembesüljünk tehát együtt a helyzetünkkel miközben a kurátor „fogja a kezünk”.

Ugyanezen a napon, szintén az Art Market társeseményeként a Pepita Kávézóban debütál az Artlocator magazin harmadik száma. A címlap Kudász Gábor Arion munkája, az újságban pedig olvashatunk Y generáció és a vizuális kultúrához fűződő viszonyáról, valamint fiatal művészekről és designerekről - szoros kapcsolatban a természettel.

Vasárnap, amikor már jó esetben minden standot láttunk, valami ígéretes vár minket a D épület Inside Art Roomjában 15 órától: Yona Friedman, a magyar származású, vizionárius építész videoüzenetét hozza el a #violukcontemporary egyenesen Párizsból. Akiben pedig még ezután is marad szusz, az egész heti Art Market útvesztőben való bolyongás után, annak irány a Viltin Galéria, ahol szintén a vásár társeseményeként Andreas Fogarasi és Tibor Zsolt beszélget egymással – nekünk.


Yona Friedman   forrás: facebook.com

 



Kapcsolódó tartalom:
Száguldó Riporter 2016 - ősz / II.