A Whitney szakít Breuerral

Artanzix

A Whitney Amerikai Művészeti Múzeum elhagyja a modernista sztárépítész, Breuer Marcell ikonikus New York-i épületét.

A magyar származású bauhausler mester a hatvanas évek elején tervezte az akár kortárs épületnek is beillő, gránitkővel burkolt kőkubust, lépcsőzetesen beugró alsó szintjeivel és jellegzetesen kiálló ablakaival. A rangos manhattani múzeum régóta tervezi a bővülést, már a nyolcvanas években készültek posztmodern tervek az átalakításra – sikertelenül. Jóval később, 2004-ben az intézmény hozzájutott egy másik manhattani telekhez, de a múzeumi kuratórium feje, Leonard A. Lauder inkább azért fizetett vaskos dollármilliókat, hogy a gyűjtemény ne költözzön el. 2010 májusában fordult a kocka, mindenki beleegyezett az új otthon létesítésébe, a gond csak a régi hasznosítása maradt. Mivel két ekkora ingatlant a múzeum nem tudna fenntartani, elkezdtek bérlőt keresni a Breuer-háznak. Az új lakóval se kell szégyenkezni: a Metropolitan Múzeum veszi ki 2015-től nyolc évre a kőkubust. A Whitney új lakóhelyét pedig a nemzetközi kortárs múzeumépítészet egyik legnagyobb mestere, Renzo Piano jegyzi. A Pritzker-díjas tervező szerint az új építményt egy égből lehulló, 25 ezer tonnás meteorkéntkellelképzelni.(Aközkézenforgó látványtervek alapján inkább egy jellegtelen csatahajónak tűnik.) A grandiózus építkezés fő támogatója a bőkezű mecénás, Lauder, aki már lát fantáziát az új múzeummonstrumban.

R. G.

Full 002587