documenta (13)

artanzix

A dOCUMENTA a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti kiállítása és eseménye, amelyet 1955 óta ötévente rendeznek meg a németországi Kasselban. A 2012-es, vagyis a 13. dOCUMENTA fő gondolati iránya a Collapse and Recovery (Összeomlás és felépülés).

Ez sejteni engedi, hogy Carolyn Christov-Bakargiev kurátor dOCUMENTA-ja, számos korábbi dOCUMENTA-hoz hasonlóan, aktuális társadalmi beágyazottságában foglalkozik a művészettel.A The Ideal State (Az ideális állam) tulajdonképpen egy oktatási program. Olyan szeminárium-sorozat, ahol az idei dOCUMENTA felvetései kerülnek terítékre, különös figyelmet fordítva a politikai, társadalmi és oktatási szempontokra. Alapját a dOCUMENTA (13) által megjelentetett 100 Notes – 100 Thoughts kiadványsorozat és a kiállításhoz kapcsolódó különféle anyagok jelentik. A program ezek olvasásával, közös vitával, illetve a meghívott előadók közreműködésével a majd Kasselben is megjelenő felvetéseknek, valamint a jelenlegi magyarországi társadalmi, politikai helyzetre adott reflexióknak, kritikáknak ad helyet és teremt keretet. A szemináriumon tehát olyan kérdésekre kereshetjük közösen a választ, mint például: Adhat-e egy ideális, fiktív hely – mint a dOCUMENTA – erőt és kreativitást társadalmi gesztusokhoz? Hogyan járulhat hozzá a művészet ahhoz, hogy valóban újraképzelhessük világunkat? Mi a politikai művészet funkciója? Mi az értelmiség és a művész szerepe, illetve társadalmi felelőssége?

Ezek köré a kérdések köré szerveződik a közös munka: projekttervek előkészítése, megvitatása. A szemináriumsorozat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészetelmélet Tanszékén kerül megrendezésre, és nyilvános események egészítik ki. Míg a szemináriumra előzetes jelentkezés alapján válogatják ki a résztvevőket, a kiegészítő programokon bárki részt vehet. Az első kerekasztal-beszélgetést 2012. április 2-án a Laborban tartották, ahol Tamás Gáspár Miklós (filozófus), György Péter (esztéta) és Páldi Lívia (kurátor) d(13)-résztvevőkkel beszélgetett Bodó Balázs (médiakutató, közgazdász). A kasseli dOCUMENTA (13) hivatalosan 2012. június 9-én nyílik. A nemzetközi kortárs művészeti kiállításról és kísérő rendezvényeiről, valamint a hozzá kapcsolódó magyarországi programokról folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

Az Ideal State programot a Robert Bosch Alapítvány támogatja.


Sz.R.