A legdrágább fotó

Artanzix

A hazai piac pangását nézve nehéz elhinni, de tény: a nemzetközi műkereskedelem ismét aranykorát éli. Legalábbis visszatértünk a 2008 előtti időszakhoz, amikor az angolszász aukciós világ nagyragadozói estéről estére újabb rekordokat döntöttek.

A Christie’s 2011. május 12-i New York-i kortárs árverésén például új tétel került a legdrágább fotók listájának az élére. Az új rekorder a ’80-as évek kedvenc amerikai feminista művésze, Cindy Sherman cím nélküli színes fotónyomata. A kép 3,89 millió dollárért talált gazdára. Ezzel elvesztette első helyét a tűéles, gyönyörű óriástablók német dokumentaristája, Andreas Gursky (Artmagazin, 2007/6. 6–9. o.). Sherman több milliót érő fotója eredetileg az Artforum nevű kritikai lap számára készült 1981-ben.

A fiatal művésznő egy tizenkét darabos sorozatot készített Poszterek címmel, csupa fekvő, ijesztően bábuszerű nővel, akiken mintha épp azelőtt követtek volna el erőszakot. A maga többértelmű módján Sherman a férfimagazinok középső részéből kihajtható fotóposzterek világát karikírozta. A most elárverezett felvételen egy ártatlan iskoláslány fekszik a linóleumon, furcsán merev arckifejezéssel, könnyed nyári ruhában, kezében egy újságfecnivel.

A tragikus szerelmi történetet sejtető képnek nemcsak az alkotója, de a modellje is a művésznő, akárcsak a korábbi Filmjelenetek-sorozatnál, ahol Sherman B-kategóriás filmek közhelyes női szerepeit játszotta el. A Poszterek ugyan nem jelentek meg az Artforumban, de számtalan kiállításon szerepelve már rég beírták magukat a kortárs művészet történetébe.

R. G.

Full 002497