ANZIX: A harmadik ember

Fáy Miklós

A Raffaello, az ifjú zseni című mozis ismeretterjesztés díszbemutatóján Bodor Kata azzal kezdte bevezető előadását, hogy tegye föl a kezét, aki látta már a Mona Lisát. Mindenki. Akkor most tegye föl a kezét az, aki látta Raffaello Baldassare Castiglionéről készült portréját. Kevesen. Furcsa, mert a két kép ugyanabban a teremben látható. Tanulság? Csak a szokásos, hogy minden triumvirátusban van egy gyenge láncszem. Caesar és Pompeius nagy ember volt, de ki az a Crassus? Augustusról és Antoniusról drámákat írtak, de mi történt Lepidusszal? Michelangelo és Leonardo felfoghatatlan, de... Nincs de. Raffaello is felfoghatatlan, és minél többet tud róla az ember, annál inkább az. Van triumvirátus, amely tényleg három emberből áll.

130 fay anzix1

Raffaello: Baldassare Castiglione, 1514–15, olaj, vászon, 82 cm × 67 cm, Musée du Louvre, Párizs, forrás: Wikimedia Commons


Raffaello, az ifjú zseni (r.: Massimo Ferrari), olasz dokumentumfilm, 90 perc, 2021. Forgalmazó: Pannonia Entertainment

full_000105.jpg
Raffaello előkerül

A Christie's július 5-i londoni árverésén gazdára talált a közelmúlt egyik legkiemelkedőbb klasszikus arcképe, Raffaello Lorenzo II. de Mediciről készített csodálatos portréja. A reneszánsz festőfejedelem szinte összes képét rangos múzeumi gyűjtemény őrzi. A 18,5 millió fontért elkelt virtuóz portré egyike az utolsó szabadlábon lévő Raffaellóknak. Mint minden jó klasszikus régiségnek, Lorenzo arcmásának története is bővelkedik kalandokban.

full_000500.jpg
Az urbinói Raffaello

Raffaello, a pápai udvar ünnepelt festőfejedelme, a római maniera grande megalkotója, most visszatér szülőföldjére, egészen pontosan az urbinói Montefeltrók egykori sasfészkében üzemelő képtárba. Az olasz kisváros múzeuma hatalmas kiállítással tiszteleg a reneszánsz géniusz nagysága előtt, összegyűjtve Urbinóhoz kapcsolódó alkotásait.

raphx-1.jpg
Így nézhetett ki Raffaello

3D rekonstrukció készült az olasz festő, Raffaello arcáról – a modell pedig egy hosszú évek óta fennálló rejtélyt is feloldhat a festő végső nyughelyét illetően. A nagy reneszánsz mesterek triumvirátusának – Michelangelo és Leonardo da Vinci mellett – tagja 37 évesen hunyt el 1520-ban. Róma Pantheonjában álló sírját egész évben vörös rózsa díszíti.

full_003297.jpg
Raffaello budapesti ifjúja: Ippolito d’Este képmása?

Raffaello budapesti Ifjú képmása mintha az itáliai quattrocento világának megtestesítője lenne: nem véletlen, hogy a korszakot bemutató megannyi könyv címlapján köszön vissza. Lehetséges volna, hogy ez az emblematikus kép csupán valami méltán elfeledett perc-embert ábrázoljon? A kutatás évszázados vágya, hogy erre nemmel feleljen, és az ifjút a kor valamely kimagasló, nevezetes személyiségével azonosítsa. Ám az eddigi kísérletek rendre hamvukba holtak. Most Alessandro Ballarin, a páduai egyetem nagynevű professzora az esztergomi gyermek-érsek, Beatrix királyné rokona, Ippolito d’Este személyében véli megtalálni a kép modelljét.

Triumph-of-Galatea_Raphael-The-Young-Prodigy.jpeg
Az ifjú zseni - Mozifilm készült Raffaello halálának 500. évfordulójára

Augusztus 26-tól érkezik a magyar mozikba A művészet templomai képzőművészeti sorozat legújabb premierfilmje, amely a reneszánsz festőről, Raffaello Sanzióról emlékezik meg.