ANZIX: Poussin koreografál

Fáy Miklós

Londonban nyílik az első kiállítás, amely Nicolas Poussin és a tánc kapcsolatát mutatja be. Mindenféle csodás dolog lesz látható, szobrok, amelyek megihlették a festőt, viaszbábok, amelyeket ő készített, és amelyeket utóbb lerajzolt vagy lefestett, hogy ezt a rejtélyes dolgot valahogy végrehajtsa: állóképen ábrázolni a mozgást. Az ügy érdekében átcipelik a Wallace Collectionből a National Gallerybe a rejtélyes Tánc az Idő zenéjére című festményt. Az Idő pucér vénember, pengeti a lyrát, és négyen ropják rá. Talán a négy évszak. De merre is forog a körtánc? Az elöl lévő nőalak mintha balra lépne, a piros ruhás mintha előremenne, a kék ruhás inkább jobbra. Egy pillanat, és mindenki borul, szakad a lánc. De ha jókor érkezünk, akkor még mind együtt vannak. Még állnak a lábukon, vagy legalább a fél lábukon.

130 fay anzix3
Nicolas Poussin: Tánc az Idő zenéjére, 1634–36 körül, olaj, vászon, 82,5 × 104 cm, © The Trustees of the Wallace Collection


Poussin and the Dance (Poussin és a tánc), The National Gallery, London, 2022. január 2-ig

n-0042-00-000066-hd-859x1024.jpeg
Poussinnek tulajdonítanak egy baccháns festményt, amit egykor csak másolatnak hittek

Poussin Le Triomphe de Silène (Szilénosz diadala, 1637 körül) című festménye idén ősszel lesz újra látható a londoni National Galleryben.

full_003230.jpg
Poussin szörnyetege

Különleges csemege várja a Christie’s londoni árverésén idén nyáron a Poussin-rajongókat, adta hírül a Reuters. A hagyományosan történelmi vagy mitológiai történeteket feldolgozó francia klasszikus korai alkotása az Alpokon átkelő Hannibált és seregét ábrázolja.

full_001399.png
A budapesti kincsek és a brit műértők

A londoni Royal Academy of Arts, a globális kiállításipar egyik legrangosabb szereplője Kincsek Budapestről címmel mutatta be a Szépművészeti Múzeum klasszikus csúcsműveit és a Magyar Nemzeti Galéria pár kedvcsináló büszkeségét 2010. szeptember 25. és december 12. között. Soha nem látott esély, hogy a hazai múzeumszféra kiharcolja az őt megillető figyelmet a nagy nyugati intézmények médiavisszhangos világában. Magyar muzeológusok régóta próbálkoznak szenzációsnak ígérkező nemzeti tárlatok összerakásával, felemás sikerrel. (A Magyar Vadak most éppen Belgiumot próbálja meghódítani.) A londoni bemutató rendezője viszont David Ekserdjian volt, a 16. századi itáliai reneszánsz felkent szakértője, ismert egyetemi professzor és komoly monográfiák szerzője, aki pontosan ismeri a helyi közönség ízlését.

c69f77af3d9401d42bcca2cbf2719826304eb0a1-1098x1223.jpeg
A londoni National Gallery meghökkentő kiállítási ötlettel állt elő: Poussin munkásságát a tánc témáján keresztül mutatja be

Az új kiállítás a francia művész vidámabb műveit sorakoztatja fel a múzeum gyűjteményéből, amelyekhez kölcsönzések is csatlakoznak a világ minden tájáról.