Konfiskált művek adatbázisa

Artanzix

A holokauszt során elrabolt műkincsek ügyében összeülő tanácskozások menetrendszerűen kinyilvánítják, hogy szükség lenne már egy nemzetközi adatbázisra.

Először a nácik által elkonfiskált műtárgyakról szóló úgynevezett Washingtoni Konferencia szögezte le ezt 1998-ban, legutoljára pedig a 2009-es Terezini Határozat. Most nagy előrelépés történt ez ügyben: a washingtoni Nemzeti Levéltár és a Hadizsákmány-művészeti Bizottság (Commission for Looted Art) vezetésével összeállt egy nemzetközi koalíció. Az amerikai közintézmény weboldalán belül összegyűjtötték több országos levéltár és múzeum adatbázisának anyagát. (Illetve inkább a külön-külön feldolgozott dokumentumok weboldalait, amik így egy helyről érhetőek el.)

A holokauszt-örökösök, a történészek, a kincsvadászok, az ügyvédek és a muzeológusok így már sokkal könnyebben nyomozhatnak a nemzetiszocialisták által 1933 és 1945 között eltulajdonított műtárgyak után. A téma kutatóit olyan nyalánkságok várják, mint Hitler terve a Linzbe megálmodott grandiózus Führermuseumról, a szupermúzeumhoz összegyűjtött, a szövetséges katonák által egy osztrák sóbányában megtalált műkincsek katalógusa vagy a náci műtárgybegyűjtő egység, az Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg több országra kiterjedő tevékenységének szétszórt dokumentációja. A projektben Belgium, Franciaország, Németország, Ukrajna, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vett részt.


R. G.

Full 002398