Pixelváros és HTML

artanzix

Weblapok milliárdjainak rengetegében vitathatatlan, hogy az emlékezetes alakításhoz nagy ötlet vagy legalábbis makulátlan kivitelezés kell. Ráadásul ma, amikor az internet már a sziklaszilárd jelen, egyre relevánsabb műfaj az internetes médiaművészet, nem véletlen hát, hogy az alkotók gyakran saját webes megjelenésüket is műalkotásként értelmezik. Az Artinfo összegyűjtött 20 feltétlen kattintásra érdemes weblapot a művészvilágból – az Artmagazin pedig kiválasztotta közülük a kedvenceit.

A street art nagyágyúi közül Banksy és Blu honlapja igen mutatós. Előbbi munkái impozáns gyűjteményét, humorát fitogtató gyakori kérdések rovatával dobja fel („– Nincs szükséged gyakornokra? – Köszönöm, de nincs.”), utóbbi pedig csinos kis jegyzetfüzetébe saját kezűleg (MS Print segítségével) írja be a szükséges információkat. Nagyobb kalandokra találunk a pár éve nálunk is kiállító belga konceptualista Wim Delvoye-nál és a brit Keith Tysonnál. Mindketten saját univerzumukat kódolták webre, Tyson ráadásul szó szerint, hiszen nyitóoldala egy naprendszer, melynek bolygóira kattintva újabb és újabb galaxisok nyílnak meg előttünk. Wim Delvoye világa ugyan kisebb, de annál kidolgozottabb, színes pixelvároskájának minden épülete egy-egy menüpontot takar. (Magyar tervezőt is megihletett, legalábbis úgy tűnik a HVG-ben a Klubkártya-hirdetést látva.)

A valódi izgalmakat persze az internetes művészek tartogatják, Petra Cortright weblapjának nyitóoldalán például egy emotikonokból kirakott kereszt látható, majd az oldal percekig gördül automatikusan lefelé, hogy végül egy bizarr GIF-ekkel díszített menürendszerben válogathassunk a művész videói közül. Nem marad el tőle Michael Manning sem, akinek a vendégeként mintha tévécsatornák közti örök szörfözésre lennénk kárhoztatva, a váltás ráadásul olyan gyors, hogy sosincs elég idő értelmezni a látottakat. A JODI néven futó benelux művészpáros pedig a teljes dekonstrukcióhoz vezeti el látogatóit, az önmagát felszámoló, hibás HTML-kódokból álló weboldalra, ami örök zsákutca és csak a böngésző bezárásával lehet kimenekülni belőle.

Számos hasonlóan izgalmas megoldással találkozhatunk még – egyelőre úgy tűnik, hogy a lehetőségek száma végtelen.


(B.A.)

Full 003012 Png
Full 003013
Full 003014