15 év, 150 aukció, több mint 50 000 tétel - Interjú Nagyházi Csabával, a Nagyházi Galéria és Aukciósház vezetőjével

Einspach Gábor

"Most érdemes vásárolni. A saját gyűjteményemet fantasztikus darabokkal gazdagítottam az elmúlt időszakban. Nagyon sok szép tárgyhoz jutottam külföldön. "

Milyen volt a 2008-as év, mennyire volt érezhető az év utolsó harmadában a gazdasági válság?

Dacára annak, hogy több területen piacvezető a galériánk, az utolsó három évben a forgalmunk évente tíz százalékot csökkent. igaz, hogy a bázisnak tekintett 2005 évben adtuk el a Tiziano-képet, ami 140 millió forintos leütési árával jelentősen emelte forgalmunkat. A 150. aukciónkra nagyon jó minőségű anyagot kí- náltak fel, eddig soha nem látott mennyiségben. érezhető, hogy sok beadó likviditási problémával küzd, ezt mindenképpen a válság első jelének látom. 

Gyűjtői szemmel milyennek látja a piacot?

Most érdemes vásárolni. A saját gyűjteményemet fantasztikus darabokkal gazdagítottam az elmúlt időszakban. Nagyon sok szép tárgyhoz jutottam külföldön. Ugyanakkor józannak kell maradni, nagyon oda kell figyelni, hogy csak a legjobb darabokat és reális áron vegyen az ember. A csúcsminőség árszínvonala szerintem még a legnagyobb válság közepén sem fog esni.

A magyar műtárgypiac viszonylag zárt. Mire számít 2009-ben, mennyire lesznek hatással a világgazdasági folyamatok a hazai műkereskedelemre?

Azok a vevők, akik a pénzpiacokról szerezték a jövedelmüket, nehezen lesznek aktiválhatók, az ő vagyonuk egy része nyilvánvalóan eltűnt. Ugyanakkor éppen a legmagasabb árkategóriában nem érezhető visszaesés, inkább a kisebb jövedelmű gyűjtők, befektetők lesznek kevésbé aktívak. A szenvedélyes gyűjtők, amilyen én is vagyok, pedig nem fognak leállni a vásárlással.
Általánosságban kétféle hatás prognosztizálható. A műtárgy befektetésként mindig is komoly biztonságot és számos más értéket jelentett, például presztízst, társadalmi pozíciót. Ugyanakkor a műkereskedelmi jutalékok tagadhatatlanul magasabbak, mint más befektetésnél, ezzel mindenkinek számolnia kell. A másik oldalról nézve pedig kérdés, mennyi pénz lesz az emberek zsebében. Egy biztos, ha nekem pénzem van, azonnal műtárgyat veszek.

Mit emelne ki az idei évből?

Örvendetes, hogy folyamatosan áramlik vissza a műtárgy Magyarországra, és nemcsak a magyar festmény, de nagyon sok jó minőségű műtárgy és bútor is. Ez nemcsak nálunk figyelhető meg, a környező országok műkereskedelme is folyamatosan erősödik, fejlődik. Tavasszal árvereztük egy cseh festő, Jaroslav Vesin képét, melyet 14 millió forintos leütési áron vitt haza az új tulajdonos Csehországba. De Szlovákia és újabban Románia műkereskedelme is kezd felzárkózni. Nem kap nagy figyelmet, de galériánkban tovább erősödött a magyar képek eladása, ez teszi ki forgalmunk egyharmadát. Régi mesterekben, népművészetben, 19. századi festészetben és műtárgyban pedig egyértelműen piacvezetők tudtunk maradni.