Így tedd rá, úgy tedd rá, Psy, WeiWei, Anish

Artanzix

A dél-koreai rapper, Psy vírusként terjedő lovaglótánca az évek óta megingathatatlannak tűnő Justin Bieber-klipet letaszítva került a legnézettebb YouTube-videók élére.


A YouTube történetének legkedveltebb videójaként lett Guinness-rekorder: eddig több mint kétmillióan lájkolták. A szám a szöuli Beverly Hills, a Kangnam negyed újgazdag rétegének jellegzetes figuráit és életmódját parodizálja, és a keresztbe tett csuklóval gyeplőt rázó, ostorral csapkodó lovaglótánc futótűzként söpört végig a világhálón. A habkönnyű Gangnam Style farvizén evezve az eredetinél súlyosabb mondanivalóval is milliókat talál meg, aki Psy dalához és mozdulataihoz nyúl parafrázis-forrásért. A szabadság- és véleménykorlátozásban ma élenjáró Kínában adóproblémák (és rendszerkritikus művei) miatt börtönnel fenyegetett Ai Weiwei volt ugyanis az első művész-feldolgozója a koreai őrületnek.

Ő házi őrizetben készítette el barátaival saját változatát. A pink pólóban önfeledten tomboló Ai Weiwei és barátai a gyeplőtartó mozdulatot bilincset rázó mozdulattá alakítva örömtáncolnak. Művészkollégája, Anish Kapoor akciója pedig egyszerre tesz direkt gesztust Ai Weiwei felé (átvéve a paródia paródiájának ötletét) és kísérletet arra, hogy praktikus csatornát választva juttassa el minél több emberhez üzenetét. A Kapoor-féle változatban ugyanis közel 250 ember ropja gangnam style-ban – a művész műtermében és olyan bejátszott helyszíneken, mint a MoMA, a Solomon R. Guggenheim vagy a Whitney Museum – emberi szabadságjogokat és szólásszabadságot követelő táblákat tartva a magasba. A videóban a leragasztott szájú, megbilincselt kezű Kapoornak még egy szóló is jut, mielőtt valamennyi szereplő Ai Weiwei-maszkot húzna az arcára, ezáltal téve meg az utolsó támogató gesztust a kínai művész felé. Ha minden igaz, Budapest is beszáll a buliba: az itteni Gangnamot a szervezők a Műcsarnok elé képzelik. 
http://www.youtube.com/watch?v=tcjFzmWLEdQ
http://www.youtube.com/watch?v=n281GWfT1E8


(B.A.)