Vera Molnar | tárlatvezetés Topor Tündével és Winkler Nórával

Exkluzív tárlatvezetés a Rendetlenség a rendben - Vera Molnar művészete című kiállításban Topor Tündével és Winkler Nórával! 

2020. február 9. (vasárnap) 15:00


Vera Molnar nemcsak napjaink képzőművészetének egyik kiemelkedő alkotόja, de meghatározό jelentőségű előfutára is. A művészt már az ötvenes-hatvanas években foglalkoztatta a „machine imaginaire”, az embert helyettesítő gép és a művészet összefüggésének a kérdése. A hatvanas évek végétől megtanult programozni, s számítógép által generált műveket hozott létre, ezért a nemzetközi színtéren is a komputerművészet egyik megújítójaként tartják számon. Életművének besorolása egyik vagy másik kategóriába azonban cseppet sem ilyen egyértelmű. Szorosan véve nem tartozik sem a konkrét, sem a geometrikus absztrakt irányzathoz, ugyanis a látszat ellenére alkotásai nem felelnek meg sem az egyik, sem a másik kategória szigorúan vett kritériumainak. Nem konkrét, mert mértéktartόan, de eltökélten rúgja fel annak merev szabályait, és klasszikus értelemben nem tekinhető a geometrikus absztrakt képviselőjének sem, mivel többnyire nem formákkal dolgozik, hanem vonalakkal. Ezek a vonalak formálódnak keze alatt egyszerű geometriai idomokká.

Screenshot 2020 02 03 at 14.49.30 1

Vera Molnar: Transzformáció 15., 1975, akril, vászon, Szöllősi-Nagy–Nemes Gyűjtemény Fotó: © Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár / HUNGART © 2019

Kurátorok: Cserba Júlia, Róka Enikő

A kiállítás nyitvatartása:
2019. október 30. - 2020. március 15.
A Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár és a Szöllősi-Nagy - Nemes-gyűjtemény közös kiállítása

Belépőjegy, mellyel a tárlatvezetésen is részt vehet: 1600 Ft / 800 Ft (teljes árú / kedvezményes árú).