Winkler Nóra és Topor Tünde beszélgetése A képek történetéről

December 17-én, pénteken 18 órakor kezdődik Winkler Nóra és Topor Tünde beszélgetése A képek története című kiadvány felnőtteknek és gyerekeknek szánt változatairól.

Mi köti össze karácsonyi címlapunkat a nemrégiben magyarul is megjelent A képek története című könyvvel? Mi az a tízezer órás szabály? Hogyan függ össze a színház, a színre állítás a festészettel? Mikor jelent meg a sokszorosítás mint a művészet közvetítésének eszköze? Milyen optikai, technikai segédeszközöket használtak régen a festők, és milyen technológiákat használnak most? Hogyan befolyásolta látásunkat a fotó megjelenése, és mindez milyen összefüggést mutat az ecsetvonások láthatóságával? Egyáltalán, mikor és hogyan jelent meg az emberiség történetében a kép, a kép fogalma? Mi köze ennek először a víztükörhöz, aztán a különböző mesterséges tükrökhöz, lencsékhez, vagyis hogyan lehet reprodukálni, testünktől függetleníteni a szem működését? 

A könyvben ezekről beszélget egy igazi, hagyományos értelemben vett pictor doctus, azaz tudós festő, a közben a legmodernebb eszközöket is használó David Hockney és egy művészettörténész, Martin Gayford. Mi, azaz Winkler Nóra és Topor Tünde pedig arról fogunk beszélgetni, milyen új összefüggéseket láttatott meg velünk az ő egymásba fonódó, egymást kiegészítő gondolatfolyamuk. És hogy mennyire hiányzik nekünk egyik legkedvesebb szerzőnk, a hihetetlen, de már három éve elhunyt festő, Birkás Ákos, mert ő volt az, aki ugyanilyen átfogóan és megvilágosító erővel tudott beszélni képekről az Artmagazin hasábjain. 

És hogy milyen jó volt és jó lesz majd a gyerekeinknek is képekről mesélni, illetve meghallgatni, hogy ők miket látnak és tartanak érdekesnek rajtuk. Ehhez is jön segítség, mert létezik, már magyarul is, A képek története – gyerekeknek
A felnőtteknek szóló, a szerzőpáros gondolatmenetét fantasztikus képanyaggal illusztráló több, mint 360 oldalas könyvet magyarul a Scolar Kiadó jelentette meg, a gyerekváltozat Pagony-kiadás. Mindkettő csodálatos karácsonyi ajándék lehet, amit már csak egy Artmagazin ajándék-előfizetéssel lehet még jobban fokozni, hogy az idei karácsony tényleg a fény, úgy is mondhatnánk, a képi megvilágosodás jegyében teljen!

Winkler Nóra és Topor Tünde beszélgetését (képekkel!) december 17-én, azaz most pénteken 18 órakor az Artmagazin és a Scolar Kiadó Facebook-oldalán élőben is követhetik. 



Birkás Ákos cikkei az alábbi linkeken érhetők el: 
Ferenczy Károly magyarsága
Csúnya meztelen öregember a múzeumban
Erósz és egy kis emberi nagyság
Örömzene, macskazene – Egy festő jegyzetei a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum pop-art kiállítása kapcsán