HETI POP – Kihirdették a 2020-as Velencei Biennálé kurátorát, hazai kortárs aukciós hírek és ingyenes filmmaraton az ünnepekre

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

A 2020. május 23. és november 29. között megrendezésre kerülő 17. Építészeti Biennálé kurátora Hashim Sarkis libanoni építész lett. Sarkis 2016-ban zsűritag volt a velencei építészeti biennálén, valamint építészirodája 2014-ben az Egyesült Államok, 2010-ben pedig Albánia pavilonjának elkészítésében is részt vett. Paolo Baratta, a biennálé igazgatótanácsának elnöke azt nyilatkozta, hogy Sarkis „olyan kurátor, aki különösen tisztában van azokkal a témákkal és kritikus pontokkal, amelyeket a mai társadalom különböző, egymással ellentétes valóságai jelentenek az életterünkben”.


A katalán pavilon a 2018-as Építészeti Biennálén. Fotó: C-Monster / Flickr

Teltházas kortárs aukcióval zárta az évet a BÁV Aukciósház, a legmagasabb áron ef Zámbó Gondolatátvitel című képe kelt el 1,7 millió forintért, de sokan licitáltak feLugossy László, Wahorn András és Náray Tamás képeire is. Az idei második kortárs aukció beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az alkotások jellemzően két-, háromszoros áron keltek el, de volt olyan mű is, amely meghatszorozta a kikiáltási árát. A legkelendőbbek a szentendrei Vajda Lajos Stúdió művészeinek szürrealista festményei voltak. Ef Zámbó István 1970-es évekből származó fehér képe, a Fagyizó lányok vadász hóemberrel is egymillió forint feletti leütési árat ért el, és az aukción szereplő további alkotásaiért is jellemzően 600-700 ezer forintot fizettek. Hasonlóan jól szerepeltek feLugossy László szürrealista festményei, közülük a legmagasabb áron nagyméretű olajképe, a Terhes nő távcsővel 850 ezer forintos eladási árat ért el, de sokan licitáltak korai dadaista alkotásaira is. Náray Tamás nevét leginkább a divat világából ismerik az emberek, pedig több mint húsz éve fest. A mostani árverésen új rekordot is felállított: Bábel című festményéért 1,3 millió forintot, A vágy című olajképéért pedig 670 ezer forintot fizettek. A klasszikus kortársak között Victor Vasarely minden évben magasan vezeti a világszerte legtöbb eladott alkotással rendelkező magyar művészek listáját. Most is az árverés legnagyobb licitharcait hozták művei, amelyek jellemzően három-, négyszeres árakat értek el. Közülük a legkiemelkedőbb Vega című kollázsa volt, amely 790 ezer forintért kelt el, míg Gömbök című szitanyomata érte el az aukció legnagyobb, hatszoros áremelkedését, 317 ezer forintos eladási árral. Az árverés egyik legnépszerűbb gyűjtői darabja Orosz Gellért Forgó című, 1978-ban készült nonfiguratív képe volt, amely hosszú licitharc után 1,6 millió forintért kelt el.  


ef Zámbó István: Gondolatátvitel (Új magyar népművészet), 1992, olaj, farost, 75x122 cm  

A tavalyi év sikere után ismét ingyenes filmnézéssel lepi meg az érdeklődőket a Filmarchívum. December 21. és január 4. között 100 magyar film szabadon elérhető az intézmény Vimeo csatornáján. A kínálatban a klasszikus és kultfilmek mellett sosem látott ritkaságokkal is lehet találkozni. A szabadon elérhető filmek listáján 54 rendező 100 filmje szerepel. Az ünnepi időszakban filmezni vágyók megnézhetik Sára Sándortól a Tüske a köröm alatt és a Lefegyverzett ellenséges erők, Fábri Zoltántól a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem, Zolnay Páltól a Fotográfia és a Sámán, vagy Fehér Györgytől a Szenvedély című filmeket. Olyan kultfilmeket is végignézhetünk, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha vagy a Pendragon legenda. Ezeken túl a Filmarchívum jó néhány animációs, dokumentum- és reklámfilmmel is kecsegteti a film szerelmeseit. A teljes lista a filmarchiv.hu-n elérhető.  

A legendás underground művészeti színtér, a Fekete Lyuk történetét felidéző tárlattal nyílt meg a Kiscelli Múzeum sziklapincéjében kialakított új kiállítótér hétfőn. A 2013-ig polgári védelmi objektumként működött sziklapincében egy csaknem 400 négyzetméteres kiállítótér jött létre. A sziklapince mellett megújult az épület főbejárata és előcsarnoka, valamint új gépészeti és elektromos központot kapott a múzeum, és a déli melléképület két barokk díszkapuja is teljes restauráláson esett át.

 

Források: archpaper.com, MTI, filmarchiv.hu, MTI

full_006046.png
HETI POP – Az idei Turner-díjas, amszterdami fényfesztivál, Olafur Eliasson installációja és Budapest100 a Bauhaus jegyében

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.