HETI POP – Hajdu Szabolcs új filmje, távolságtartó takaró és talán újranyitó múzeumok

A koronavírus helyzetre hivatkozva Ausztrália visszalépett az idei – a szokottnál később, május helyett csak ősszel kezdődő – Velencei Biennálén való szerepléstől. Mivel a vírushelyzet nagyon gyorsan változik, Ausztrália nemrég közleményt adott ki, amely szerint a velencei szereplésre szánt összeget inkább a fertőződés megállítására és a betegek ápolására tervezik fordítani – valamint biztonságban szeretnék tudni azokat a munkatársakat, akik olaszországi utazásukkal esetleg veszélyeztetett helyzetbe kerülhetnének.

Screenshot 2020 04 24 at 13.49.51

A brit dizájner, Paul Cocksedge olyan pikniktakarót tervezett, amely jól jöhet majd a karanténok és kijárási tilalmak feloldása után – hiszen megfelelő használat esetén formájából adódóan segítené a fertőzések visszaszorítását. A Beatles-szám címre utaló Here comes the Sun (Itt jön a nap) nevet viselő takaró lényege, hogy a piknikezők megfelelő távolságban foglaljanak helyet egymástól. A pontos paraméterek ingyenesen letölthetőek, így bárki elkészítheti otthon, akinek van elég anyaga hozzá.

Screenshot 2020 04 24 at 19.23.00

Forrás: designboom.com

A vírus nagyon sok múzeumot bezárásra kényszerített. Ezek a döntések teljesen érhetőek és mindannyiunk biztonságát szolgálják – bár azoknak, akik már reménykednek az újranyitásokban és szeretnének tervezgetni, az artnews elkezdett egy listát, ahol figyelemmel követhetik, hogy a világ különböző tájain működő nagy múzeumok mikor terveznek újranyitni. A lista itt érhető el.

Pénteken, azaz ma reggel debütál a Vimeón Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje, a Békeidő. Aki a jelenleg zárva tartó mozik ellenére az elsők között szeretné látni a filmet, az vasárnap éjfélig kedvezményesen, 3.99 USD (nagyjából 1200 Ft) ellenében kölcsönözheti 24 órára, ami utána 4.99 USD (nagyjából 1600 Ft) áron lesz hozzáférhető. A film cselekménye egy éjszaka alatt zajlik és különböző emberi viszonyokon keresztül járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, mindezt a képzelet és a valóság határán. A Békeidő egy filmantológia, a főbb szerepekben Sárosdi Lilla, Szabó Domokos, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs, Schilling Árpád, Wrochna Fanni, Földeáki Nóra és Török-Illyés Orsolya láthatók.

Források: world-architects.com, designboom.com, artnews.com