HETI POP – Botticelli-festmény árverésen, csúszik Picasso múzeumának megnyitása, dokumentumfilm Goldfinger Ernőről és Farkas Anna dizájndíja

roza

Egy ritka Botticelli-kép eladása kihathat a régi mesterek műveit kínáló piacra. Nagy aukciókon ritkán tűnnek fel ilyen művészettörténeti jelentőségű művek, mint a Sotheby’s árverésén jövő januárban szereplő Botticelli-portré. A kép árát előzetesen 80 millió dollárra becsülik. A 15. századi kép a Young Man Holding a Roundel címet viseli, és a jóslatok szerint egy időre megváltoztathatja a régi reneszánsz mester festményeinek piacát. Az olasz mester által felállított eddigi árrekord 2013-ban született, amikor a Christie’s aukcióján az úgynevezett Rockefeller Madonna 10,4 millió dollárért talált új gazdára. A Sotheby’s nem árulta el, hogy ki a tulajdonosa a most aukcióra bocsátott Botticelli-műnek, de sokan úgy tippelik, hogy az ingatlanmágnás milliomos, Sheldon Solow. A munka aukcióra küldése azért is különleges, mert az olasz mester alkotásai közül csupán egy tucat élte túl az elmúlt századokat, és ezek nagy része múzeumokban található.

Sothebys2020 0904 114520 6082 alivecoverage jcm edit copy

Forrás: Sotheby's

Az Aix-en-Provence-i Picasso-múzeum tervezési folyamata megakadt – az intézmény, amely a művész mellett második feleségének, Jacqueline Roque-nak is emléket állít, a tervek szerint 2021-ben nyílt volna meg Franciaországban. A projekt félbeszakadt – az Art Newspaper értesülései szerint a Musée Jacqueline et Pablo Picasso nagyjából 1000 Picasso-műnek adott volna otthont. Hogy mi lehet a beteljesületlenség oka? Valószínűleg a francia város vezetése és Jacqueline lánya – aki egyben Picasso mostohagyermeke –, Catherine Hutin-Blay között folyó egyeztetési és tárgyalási folyamatban támadt váratlan nézeteltérés a múzeumnak otthont adó ingatlan adás-vétele folyamán.

1024px pablo picasso 1

Forrás: Wikimedia Commons

A Dezeen mini dokumentumfilmet osztott meg a Goldfinger Ernő által tervezett Glenkerry House-ról. Az angol nyelvű, néhány perces videóban a brutalista lakótömb bérlői beszélnek az épületben kialakult közösségről – így több lakásba is betekinthetünk. A videó a Dezeen és médiapartnere, az Open House London  kollaborációjában született. Az 1977-ben Poplarban épült Glenkerry House egy 14 emeletes lakótömb, ami lakóközösségként funkcionál – ez azt jelenti, hogy az épületet a lakói menedzselik szoros összefogásban.


Farkas Anna grafikus doktori disszertációjával elnyerte a Red Dot Best of the Best díját Brands & Communication kategóriában, ami egy rangos elismerés. 2015-ben már kitüntették Red Dot díjjal az Anaptárért, ami egy körnaptár – kutatása most ehhez a termékhez kapcsolódik. Az Anaptár, művészet és tudomány metszéspontja című disszertáció a Magyar Képművészeti Egyetem Doktori Iskolájában készült, és a már említett naptárhoz kapcsolódó kutatásokból és az elkészítése során szerzett tapasztalatokból indult ki. Célja az adatvizualizáció és a mintázatfelismerés feltérképezése, valamint az ezekkel kapcsolatos tudományos és művészeti összefüggések feltárása volt. A kiadvány borítóin kézzel hímzett adatábrázolások jelennek meg, amelyek a nappalok és éjszakák hosszát mutatják meg a 47. szélességi körön. Farkas Annának a cím elnyerése jelölést is biztosít a legnagyobb díjra, a Red Dot Grand Prix-ra.

Források: artnews.com, artnews.com, dezeen.com, octogon.hu

full_006054.png
HETI POP – A Prado és a Guggenheim születésnapja, pamutfonalból készült agy és wellnessközpont-installáció

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_006032.png
HETI POP – Aukciós tolvajok, rekord a biennálén és Olafur Eliasson környezetbarát matricái

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.