HETI POP – Georgia O’Keeffe receptjei, Paul Klee Bauhaus-jegyzetei online, hímzett levelek és tízéves a Romani Design

Egy frissen kiadott könyv meglepő módon nem Georgia O’Keeffe művészetével, hanem konyhájával és receptjeivel foglalkozik. Az In Dinner with Georgia O'Keeffe (Vacsoraasztalnál Georgia O'Keeffe-fel), ami az Assouline-nál jelent meg és 50 dollárért meg is vásárolható, a művész főzés iránti szenvedélyét tárja fel. A projekt akkor kezdődött, amikor Robyn Lea, a könyv szerzője meglátogatta a művész munkásságát megőrző kutatóintézetet Új-Mexikóban, ahol ahelyett, hogy az általa kért könyveket nyújtották volna át neki, először egy nagy, négyzetes dobozt kapott meg, amikben egy nagy adag O’Keeffe által írt, illetve újságokból és könyvekből kivágott receptek pihentek évekig. Látogatása előtt a doboz nem volt elérhető a kutatók számára, így nem is dolgozták fel annak tartalmát.

Merlin 168490164 8083e419 eeff 4a86 be32 789269eb0c87 jumbo

Forrás: nytimes.com

A svájci születésű Paul Klee többek között tanított a Bauhausban is, ahol elmélyült kísérletezéseket végzett a színelmélet területén. Élénken vibráló  vázlatai, amelyek az 1920-as években Bauhaus-tanításának alapját képezték, most online is elérhetővé váltak, miután a Zentrum Paul Klee nemrég kiadta a művész személyes jegyzetfüzeteit – azoknak majdnem mind a 3900 oldalát. A most online is nézegethető jegyzetfüzet a művészet és színek kapcsolatát és működését részletezi. Habár a könyvet németül publikálták, a rajzok a szöveges anyagok nélkül is lenyűgöző betekintést engednek Klee kutatásaiba.

Index manu mplus 5 page 1

Részlet az említett jegyzetekből, forrás: Zentrum Paul Klee

A Richmondban dolgozó művész, Hillary Waters Fayle legfrissebb munkáiban természet adta alapanyagokkal ötvözi azt, amihez legjobban ért: szakértelmét a szövetekről és textilekről. Új, levelekre készülő finom hímzéseihez a városban gyűjti az anyagot. A sorozat címe igencsak beszédes: Botanical Stitchwork (Botanikus öltések) – hiszen tűvel hímzett mintákkal díszít különböző szerves anyagokat, ezzel megőrizve egy már önmagában is értékes természeti tárgyat.

Screenshot 2021 01 01 at 18.50.49

Forrás: designboom.com

My Identity My Freedom (Az én identitásom, az én szabadságom) című kiállítással és közösségi fotózással ünnepli megalapításának 10. évfordulóját a Romani Design roma divatmárka. A márka fennállásának elmúlt évtizedét nagyszabású eseménysorozat helyett egyebek mellett kreatív honlap létrehozásával és kapszulakollekciót bemutató online kiállítással összegzi a 2010-ben alapított divatmárka. A közösségi fotózások anyagát, a visegrádi tradíciókra reflektáló öltözékeket és az azokról készített fotókat a My Identity My Freedom kiállítás keretein belül tekinthetik meg az érdeklődők a RomaniFashion.com oldalon vagy január 15-ig Budapesten a Loffice Budapest Salétrom utcai székházában. A közösségi fotózás során különböző roma csoportokkal együtt dolgozva olyan vizuális anyag jött létre, ami méltó emléket állít az elmúlt évtized munkásságának, emellett bemutatja, mit jelent a brand közösségteremtő, identitásépítő és sztereotípiákat lebontó ereje. A képanyagot Pályi Zsófia fotográfus készítette.

Screenshot 2021 01 01 at 18.53.11

Forrás: romanifashion.com

Források: archdaily.comarchitecturaldigest.comdesignboom.com