HETI POP – Magas árak a Kieselbach aukción, Frieze Masters Londonban és Banksy aukciós sikere

Dénes Valéria Rózsaszín virágok című csendélete száztíz millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria hétfőn este Budapesten tartott őszi árverésén, de magas áron ütötték le Uitz Béla alkotását is. Dénes Valéria 1910-es években alkotott csendélete 75 millió forintos kikiáltási árról indulva érte el a 110 millió forintos leütést. A festőnő egy másik alkotását, a belgiumi Bruges-t ábrázoló festményét ugyanennyiért árverezték el a Virág Judit Galéria 2019-es tavaszi aukcióján. Annak a képnek a kikiáltási ára 36 millió forint volt. A 38 évesen elhunyt festőnő életművéből alig több mint egy tucat festmény ismert csak a szakértők előtt. Uitz Béla A moszkvai Vaszilij Blazsennij székesegyház című alkotása lett az aukció második legmagasabb áron leütött műalkotása: az 1920-as években készült festmény 65 millió forint kikiáltási árról indulva végül 90 millió forintért kelt.

F41cac8783d648a2b398cb90cda06968

Dénes Valéria: Rózsaszín virágok (csendélet), fotó: Kieselbach Galéria

A napokban debütált a londoni Regent’s Parkban a Frieze művészeti vásár brand legújabb eseménye, a Frieze Londonnal egy időben tartott Frieze Masters – amelyen egyedüli budapesti kiállítóként az acb Galéria is szerepelt. Míg a Frieze London teljes mértékben a kortárs képzőművészetre, a 2000 után született művekre fókuszál, addig a Masters szelekciója a 2000 előtti évek munkáiból válogat. A Frieze Mastersre a hagyományosnál lassabb értékesítési tempó jellemző – ez a bemutatott művek jellegéből fakad. Az itt megvásárolható alkotások az antikvitástól a klasszikus 20. századi művekig terjednek és ennek köszönhetően valamivel nyugodtabb és megfontoltabb tömeget vonzanak. Ennek többek között az az oka, hogy míg egy keresett kortárs festő akár száz fős várólistával rendelkezhet, addig a régebbi alkotások gyakran hosszabb beszélgetéseket, személyes vizsgálatot, valamint származási és állapotjelentéseket igényelnek az üzlet nyélbe ütéséhez.

Img 6361

Az acb Galéria Agnes Denes munkáit bemutató standja, Frieze Masters 2021

Banksy Girl with a Balloon című munkája – amely 2018-ban nagy szenzáció volt, hiszen a Sotheby’s aukcióján abban a pillanatba elkezdte megsemmisíteni magát, amint a licitet záró kalapács koppant az asztalon – most rekordot döntve cserélt gazdát. A Girl with a Balloon ledarált verziója új címet kapott, Love is in the Bin néven ismert – ez a mű most 18,6 millió fontért cserélt gazdát a Sotheby’s kortárs műveket felsorakoztató aukcióján Londonban. A három évvel ezelőtti aukción egy millió fontnál csattant a kalapács, a művet pedig azóta őrizte az akkori, nevét azóta is titokban tartó európai vásárló. Most azonban úgy döntött, hogy a félig megsemmisített munkát aukcióra bocsájtja – ahol nyolc érdeklődő tíz perces licitálási folyamatát követően egy ázsiai műgyűjtő vásárolta meg azt.

5f2b72f3ab464b739a9b655933b33e466dfd7796 1920x1280

Forrás: theartnewspaper.com

Források: MTI, news.artnet.comtheartnewspaper.com