HETI POP – Megújult a Neue Nationalgalerie épülete, véget ért a Kandinszkij-per, elárverezik Christo és Jeanne-Claude gyűjteményét és mecénásokat díjaztak

A Mies van der Rohe által tervezett Neue Nationalgalerie épületét a David Chipperfield Architects útmutatása alapján renoválták – az eredményről pedig a napokban osztották meg az első képeket. A berlini intézmény 2015-ben zárta be kapuit, hogy elkezdődjön az átfogó felújítás. Mivel az elmúlt időszakban véget ért az építkezés, a kulcsok átadását 2021 áprilisára tervezik – a múzeum pedig 2021 augusztusában fog újra megnyílni egy Alexander Calder munkáit bemutató kiállítással. A felújítás alatt csak az emeleti kiállítótérbe 1600 négyzetméternyi üveget építettek be és 500 hegesztési varratot javítottak ki Mies van der Rohe mérföldkőnek számító acélszerkezetén. Az épület világítását LED-re cserélték, és több mint 2500 négyzetméternyi gránitpadló is került a múzeumba.

Screenshot 2020 12 18 at 19.32.37

© BBR / thomas bruns

A holland bíróság szerint a Stedelijk Museum megtarthatja a vitatott Kandinszkij-festményt, az 1909-es Painting with Houses (Festmény házakkal) című vásznat – ezzel lezárult az egyik legfontosabb függőben lévő restitúciós per. A mű Robert Lewensteiné volt, aki 1940-ben elmenekült a nácik által megszállt Hollandiából. A per folyamán Lewenstein örökösei azt állították, hogy az ország hivatalos restitúciós bizottsága "részrehajlást és összeférhetetlenség látszatát" mutatja az ügyben. Az említett festmény 1940-ben került a múzeumhoz egy Fredrik Muller aukciósház által szervezett aukción. Az 1940-ben fizetett ár alacsonyabb volt annál az összegnél, amit Lewenstein édesapja fizetett a műért 1923-ban, néhány hónappal azután, hogy a Lewenstein család elhagyta Hollandiát és Franciaországba menekült. A kiterjedt kutatás eredményeképpen sem lehet tudni, hogy a mű milyen körülmények között került az említett aukció anyagába. A Times szerint a múzeum a történtek következtében frissíteni kívánja a festményt kísérő falszöveget annak érdekében, hogy a festmény teljes története megismerhető legyen a látogatók számára.

461

Painting with Houses (Festmény házakkal)

A Sotheby's 2021-ben elárverezi Christo és Jeanne-Claude gyűjteményét, beleértve az egykor Andy Warhol tulajdonában lévő süteményes edényeket, amelyek később Christo és Jeanne-Claude hűtőjének tetején pihentek. Az aukción Christo és Jeanne-Claude munkái, sőt a művészpáros gyűjteményében található Marcel Duchamp, Lucio Fontana, Yves Klein, Claes Oldenburg és Andy Warhol művei is bekerültek az aukció anyagába, ami nagyjából 400 tárgyból fog állni.

Christo jeanneclaude 48howardny photo by wolfgang volz © the estate of christo v. javacheff 1024x698

Christo és Jeanne-Claude stúdiójukban © The Estate of Christo V. Javacheff.

Az Art is Business Díjat második alkalommal adta át az Art is Business magazin. Az elismerés abból a célból jött létre, hogy kiemelje azon vállalatokat és magánszemélyeket, akik példaértékű módon működtek együtt az adott évben a kulturális világgal. A nagyvállalati, kis- és középvállalkozás, forprofit és kulturális mecénás kategóriák mellé idén csatlakozott a kulturális turizmus tárgyköre. A 2020-as díjazottak: Magyar Telekom, Intelligent Power Solutions Kft., Rényi Andrea, Horgas Eszter fuvolaművész és Nyíregyháza.

Források: designboom.comartnews.comnews.artnet.com

full_006046.png
HETI POP – Az idei Turner-díjas, amszterdami fényfesztivál, Olafur Eliasson installációja és Budapest100 a Bauhaus jegyében

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.