HETI POP – Új Bowie-album, Obrist 30 éves projektje, az amerikai posta mentőakciója és az Unger-ház felújítása

A BTS néven futó koreai popzenekar is beszállt Hans Ulrich Obrist 30 évig tartó művészeti projektjébe. A többek között a dizájner Virgil Abloh-t, Rachel Rose-t és Judy Chicagót is megmozgató, hosszú évek óta tartó projekt most a do it (around the world) [csináld a világ körül] című fejezeténél tart. Lényege az, hogy Obrist különböző, a kulturális területen foglalatoskodó hírességet kér meg arra, hogy „do it" (motiváló, „csináld”) üzeneteket írjanak. Az üzenetek alapjául szolgáló újabb ötletei és az instrukciók egy weboldalon frissülnek hetente. Hans Ulrich Obrist 1993-ban találta ki a projektet Christian Boltanskival és Bertrand Lavierrel – azóta már több mint 400 alkotó csatlakozott, többek között Yoko Ono, Louise Bourgeois, Adrian Piper, Tracey Emin és Félix González-Torres is.

Az amerikai posta komoly válságban van – kiszállítási idejük egyre lassabb és komoly büdzsécsökkentés is történt. Az amerikai választások előtt – amely során a megszokottnál sokkal több embernek kell postai úton szavaznia – a problémás helyzet forró vitát eredményezett. Ennek egyik alapja, hogy a posta – USPS – 1982 óta nem kapott megfelelő, adóból befolyó támogatást, így a szállítmányok és csomagok célba juttatásából származó pénz tartja működésben. Azonban 2006 óta a postai úton feladott küldemények száma 30%-kal csökkent. A posta, a helyzet javítására, arra biztatja a felhasználókat, hogy képzőművészeti vonatkozású bélyegek vásárlásával generáljanak extra bevételt – a bélyegek között van olyan, amin Ellsworth Kelly vagy éppen Romare Bearden munkái láthatóak. 

Unnamed 31 1003x1024

Forrás: news.artnet.com


Hamarosan eddig ismeretlen felvételeket összegző David Bowie-album jelenik meg. A korábban Artmagazin címlapon is szereplő Bowie 15 számos lemeze egy Párizsban 1999-ben felvett élő koncert dalait mutatja be. Az anyag a zenész archívumából származik és a Something in the Air címet viseli. A párizsi koncert az Hours albumot támogató turné egyik állomása volt.

Úgy tűnik, mégis bővítik tetőtéri beépítéssel Ybl Miklós (1814–1891) első pesti bérházát, a kiskörúti Unger-házat, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a beruházó, az Unger Apartments fel is újítja az épületet. Először 2017-ben jelentették be a bővítést és felújítást, amelynek látványtervei is elérhetők voltak a cég honlapján, de a projekt leállt, ami a jelek szerint most újra aktuálissá vált. A kétemeletes, a köz számára nyitott átjárójában ma is az építéskor kihelyezett fakockákat rejtő, griffekkel díszített romantikus ház saját korában nem aratott túl nagy sikert, az utókor azonban lassan megbarátkozott vele, noha állapota a második világháború után gyorsan romlani kezdett. A fegyverek okozta károkat a Múzeum körúti homlokzaton 1951-ben, a belső udvarban, illetve a Magyar utcai fronton pedig 1961-ben tüntették el, azóta azonban nem folytak átfogó felújítási munkák a nyilvánvalóan műemléki védettségű épületen” – írja az épületről Vincze Miklós, a 24.hu újságírója.

Mg 3171

Forrás: 24.hu


Források: news.artnet.com, news.artnet.com, i-d.vice.com, 24.hu

full_006091.png
HETI POP – Artemisia Gentileschi-festmény aukción, ellopott Banksy-graffiti és a MOME hallgatói Stockholmban

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.