Cate Blanchett ismét szerepel egy művészfilmben

A háromperces videó, amelyben Blanchett a görög filozófus, Galénosz négy személyiségtípusát testesíti meg, múlt héten debütált a berlini Michael Fuchs Galerie-ben.

Az ausztrál színésznőt, Cate Blanchettet már láthattuk Rosefeldt német művész 2015-ös, Manifesztum című, többcsatornás filmjében. A színésznő itt tizenhárom hétköznapi karaktert alakított, akik a 20. század fontos művészeinek kiáltványait, manifesztumait adják elő – Malevicstől Ladermanig.

Ezúttal Marco Brambilla olasz művész The Four Temperaments (A négy személyiségtípus) című művében szerepel, ami egy olyan videó- és hanginstalláció, ami újragondolja Galénosz görög filozófus elméletét, azaz a négy, egymástól elkülöníthető típust: a szangvinikust, a kolerikust, a melankolikust és a flegmatikust. A háromperces videómunkában Blanchettet láthatjuk egyszerre négy szerepben – a négy személyiségnek megfelelően –, miközben a „szeretlek” és a „nem szeretlek” kijelentéseket ismételgeti.

„Egy új, performatív-drámai videómunkához végeztem kutatásokat, amelyet a legegyszerűbb és legelemibb formára akartam redukálni, és hamarosan találkoztam Erwin Panofsky Albrecht Dürer életéről és művészetéről szóló könyvével” – mesélte Brambilla a The Art Newspapernek. „Ott fedeztem fel a Melankólia I. című művet – a melankólia legismertebb illusztrációját –, és ez vezetett Galenhez, aki elsőként határozta meg a különféle személyiségtípusokat.”

Hozzátette: „Mi lenne, ha egyetlen egy személy megtestesítené meg Galénosz összes archetípusát? Ezekből kiindulva a lehető legegyszerűbb formát dolgoztam ki, amelynek célja mind a harmónia, mind a feszültség megteremtése – ez a drámaság párbeszédként bontakozik ki ugyanazon személyben négy szerepben.”

A The Four Temperaments című kiállítás november 28-ig látható a berlini Michael Fuchs Galerie-ben

Mb the 4 temperaments 4way

Részlet Marco Brambilla The Four Temperaments (A négy személyiségtípus, 2020) című videójából



Forrás: theartnewspaper.com

full_005405.jpg
MEGELEVENEDETT KIÁLTVÁNYOK

Berlinben, a Hamburger Bahnhof egyik kiállítótermében mostanában tömegek ülnek-állnak, megszállottan nézve az ezerarcú Cate Blanchett főszereplésével készült, nagyjátékfilmes benyomást keltő videókat. A teremben ritkán lehet a kijelölt ideális helyre leülni, mindig foglalt, annyian kíváncsiak, mit is akar mondani rendhagyó médiumán és manifesztumán keresztül egy kortárs német képzőművész.