Eladó a Marcel Breuer tervezte Neumann-rezidencia

Marcel Breuer 1953-ban tervezte Vera Neumann számára a New York államban elhelyezkedő épületet, amelyet a jelenlegi tulajdonosok az eredeti állapotot megőrizve újítottak fel.

4,2 millió amerikai dollárért kínálják a 3,4 hektáros dombtetőn elhelyezkedő rezidenciát, amelyből panoráma nyílik a Hudson folyóra. Hat hálószobával és négy fürdőszobával rendelkezik az egyszintes ingatlan, amelynek meghatározó színei a fehér, a piros és a kék. Az épületet a padlótól a plafonig betöltő ablakok tagolják, amelyek rengeteg fényt biztosítanak a belső terekben. A jelenlegi – harmadik – tulajdonosok az eredeti tervek mentén újították fel, hiszen nagy hívei Marcel Breueralkotómunkásságnak. 2014-ben vásárolták meg az ingatlant, majd amellett, hogy megőrizték Breuer szellemiségét, a 21. század kívánalmait is figyelembe vették a renoválás során.

Marcel breuer neumann residence1

Marcel breuer neumann residence2

Marcel breuer neumann residence3

Fotó: Undine Pröhl / a Sotheby's jóvoltából



Forrás: designboom.com

full_001335.png
21. századi szobrot Pécsnek

A Dél-dunántúli Építész Kamara által a pécsi Breuer Marcell-emlékmű megtervezésére kiírt meghívásos pályázat abból az alaptézisből indult ki, hogy a klasszikus emlékműszobrászat a nyugati világban a múlt század közepén elvesztette korábbi relevanciáját, a 20. század végén pedig az ellenemlékművek formájában tért vissza a közgondolkodásba. Magyarországon viszont, miközben a köztéri művek elsöprő többsége ma is a 19. századi szobrászat örököse, az elmúlt évtizedekben az emlékmű fogalmának újragondolására nem került sor, a kortárs képzőművészek közül pedig kevesen jutottak köztéri megbízáshoz.

full_000220.jpg
Magyar vonatkozású gyűjteménygyarapítás Berlinben - Breuer Marcel „Afrikai széke” a Bauhaus archívumba került

Az elmúlt évszázad tragikus történelmi körülményei között nemzetközi karriert befutott Breuer Marcel, a kiemelkedő képességű bútortervező és építész, 1902. május 21-én született Pécsen. Huzamosabb németországi, rövid hazai, és angliai tartózkodás után 1937-től az Egyesült Államokban telepedett le és fejtett ki sikeres építészeti tevékenységet, egészen 1981. július 2-án New York-ban bekövetkezett haláláig.
Mezei Ottó A magyar grafika külföldön, Németország 1919–1933 című 1989-ben kiadott tudományos igényességű kiállítási katalógusában, a szintén pécsi származású Forbát Alfréddal foglalkozó írásában említi, hogy „ő egyengette nemcsak Breuer Marcell, hanem további dél-magyarországi fiatalok weimari útját is”. A fiatalok — Johan Hugó, Molnár Farkas, Stefán Henrik és Weininger Andor — valamennyien a Pécsi Művészkör tagjai voltak, és egy évvel Breuer Marcel után, 1921-ben kezdték meg tanulmányaikat a weimari Bauhausban.