Megjelent a legfrissebb Artmagazin, címlapján Rebecca Hornnal!

Címlapunkon egy kockát láthatnak abból az 1974-es performanszfilmből, amelyben a német művész mindkét kezében ollóval, szimultán vágja a haját.

Screenshot 2021 11 20 at 20.21.05

Mi is összeollóztuk, hogy a címlapsztori mellett miről írunk a legújabb Artmagazinban:

  • A tervezettnél két héttel tovább, azaz november 28-ig látható a Magyar Nemzeti Galéria Emanuel Katz a művészről több éven át készített fotóival kiegészülő Gerhard Richter kiállítása. Az Artmagazinnak P. Szűcs Julianna írt a richteri életműről, annak stílusbeli változásairól, a művek felülete és technikája mögül kiolvasható történetekről.

Screenshot 2021 11 20 at 20.06.04

Benjamin Katz: Gerhard Richter kölni műtermében, 1984 / HUNGART © 2021

  • Különleges kapcsolódásként az első cikkben is tárgyalt Gerhard Richter kiállításhoz, olyan kortárs, vagyis Richter-kortárs német képzőművésznőkről mesélünk, akiknek a műveiből szívesen látnánk kiállítást Budapesten: ilyen például Rebecca Horn, Rosemarie Trockel vagy épp Isa Genzken, aki egy darabig Richter tanítványa, később felesége is volt, mégis ki tudott törni Richter árnyékából.  

Screenshot 2021 11 20 at 20.08.35

Isa Genzken: Untitled (Cím nélkül), 2016, fotó, papír, festékszóró, akril, ragasztószalag, fólia, 74 × 92 cm, Isa Genzken, © Jahn und Jahn, München, © VG Bild-Kunst, Bonn, 2021 / HUNGART © 2021

  • Mélyi József a Rajk László egykori Paulay Ede utcai műtermében megnyílt Art Department első, Rajk László, a Kis Varsó és Schmied Andi munkáit bemutató csoportos kiállításáról írt.
  • Budapesten valamennyi átfedéssel két Baranyay András is látható volt, a Műcsarnok-beli még nyitva is van, december elejéig. Szilágyi Gábor 1999-es szakdolgozatának egy fejezetét közölve Baranyay András az idő és emlékezés fogalmaival részben leírható művészetének lényegét szeretnénk az olvasó elé tárni.
  • Pólya Zsombor munkáiról – vagy ahogyan a szerző is említi, önreflexivitásáról – Urbantsok Tímea írt. Dokumentáció, meditáció, vonalkázás és önvallomások – többek között egy Szikra Bemutatóteremben rendezett kiállítás kapcsán, amiről mi is készítettünk Első kézből videót.

Screenshot 2021 11 20 at 20.11.18

Pólya Zsombor: Öröm Hommage, 2020 május 2., vegyes technika: akció, fotódokumentáció: Lázár Eszter, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítány – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, 40 × 30 cm, giclée print, dibondra kasírozva, 1/10 / HUNGART © 2021

  • Felidézzük azt is, hogy a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményét képzőművészeti szempontok mentén feldolgozó csoportos kiállítás hogyan ütköztette, vagy inkább békítette össze? a szemlélődést és aktivitást, valamint a természettudományos és hiten alapuló gondolkodást.

Screenshot 2021 11 20 at 20.13.34

Részlet Tranker Kata Pannónia hármas halma című munkájából középen Lovas Elemér OSB (1889–1949) régészeti domborzati térképével, 2021, papírmasé relief, fotó: © Biró Dávid / HUNGART © 2021

  • Radák Judit cikkében Makarius Sameer kalandregénybe illő történetét ismerhetjük meg a Kiscelli Múzeum november 21-ig látogatható 60 év alatt a Föld körül. Az Európai Iskola grafikái a Makarius–Müller-gyűjteményből című kiállítása kapcsán.
  • Folytatódik Szinyei Merse Anna a Szinyei Merse Pál hamisítások tipológiájáról szóló sorozata. Az pedig, hogy egyes képek esetében még maga a szakértő is elbizonytalanodik, jól példázza  műbírálat nehézségeit.
  • Gutenberg-galaxis rovatunkban Forgács Éva számol be az acb researchlab gondozásában megjelent Szilvitzky Margit: A négyzet megtalálása. Művek 1968–1988 című Balázs Kata-könyvről – az írás pedig gyorstalpaló lehet a művész életművét frissen megismerők számára is.


Hol lehet Artmagazinhoz jutni?

  • a MOL töltőállomásokon
  • a nagyobb Relay, Inmedio újságosoknál
  • kedvezményes áron megrendelhető a Libri, a Bookline és az Írók Boltja oldalán keresztül, valamint személyesen megvásárolható a könyvesboltjaikban
  • Budapesten többek között a múzeumok shopjaiban, az ISBN könyv+galériában, Magvető Café-ban, FUGA könyvesboltban
  • digitális verzió és előfizetés az Artmagazin Online felületén (https://www.artmagazin.hu/megrendelolap)
  • korábbi lapszámok megrendelése: [email protected]