Megjelent a legújabb Artmagazin!

Íme egy összefoglaló, miről is írunk az idei utolsó, karácsonyi Artmagazin lapszámban.

  • A magazin első oldalain közvetett módon egy filmet is ajánlunk a szerkesztőségünket ábrázoló képpel, amit Stocker Alíz rajzolt rólunk. Mégpedig Wes Anderson új filmjét, A francia kiadást, amelynek kerettörténete egy szerkesztőségben játszódik. 
  • A Szépművészeti Múzeum az intézmény gyűjteményében megtalálható művekből kiinduló Cezanne-tól Malevicsig. Árkádiától az absztrakcióig című kiállítása kapcsán Szegedy-Maszák Zsuzsanna beszélgetett a kiállítást megnyitó és egy Cezanne-monográfiát jegyző Richard Shiffel.

Screenshot 2021 12 20 at 8.49.17

Paul Cezanne: Sétány Chantillyban, 1888, olaj, vászon, 82 × 66 cm, The National Gallery, London, © The National Gallery

  • A Pompidou Centre Georgia O’Keeffe kiállítását látva most a felnagyított virágok helyett azt vesszük számba, hogy hányféle ablakból hányféleképpen kitekintve született az életmű különböző tájakat - városit épp úgy, mint sivatagit - mutató része.
  • Molnár Zsolt a kultúra és természet viszonyát feldolgozó, közben a vonalakat a síkról a térbe mozgató művészetéről Márkus Eszter írt.

Screenshot 2021 12 20 at 8.50.37

Részlet a Végre tanulhatunk valamit című kiállításból Molnár Zsolt munkáival, bal oldalon: Agrokémia, 2020, giclée print, maszkolás, kollázs, 29,7 × 42 cm, jobb oldalon: Kísérlet, 2020, giclée print, maszkolás, kollázs, 70 × 50 cm, fotó: © Biró Dávid

  • Az Artmagazin legszebb standnak járó díja már hagyomány a budapesti művészeti vásárokon – az idei szemlézést a Pszeudoposzt kollektíva tagjai tartották a Bálnában, a nyertes pedig a Heart & Cherry Limited Editions lett, így az idei zsűri egyik tagja, Laczai Veronika a projekt kitalálójával, Sárvári Zitával beszélgetett.
  • Bordács Andrea Hecker Péter kiállítása kapcsán írt a művész szójátékairól, beszédes címeiről, festményeinek művészettörténeti utalásairól, azaz a szavak és a képek, szavak és dolgok kapcsolatáról. „I ♥ contemporary art” – festi Hecker Péter, de ezt pontosan hogyan is kell értenünk?

Screenshot 2021 12 20 at 8.51.51

Hecker Péter: Levitáló ló, akril, vászon, 150 × 100 cm, fotó: © Garas Kálmán

  • K. Horváth Zsolt Mérei Ferenc V. Binét Ágnessel együtt írt Gyermeklélektan című könyvének alkotáslélelktani vonatkozásairól, a gyermeki kreativitás és a 20. századi művészet, de leginkább a szürrealizmus közt mutatkozó átfedésekről értekezett.
  • A szigorúnak és prűdnek tartott viktoriánus kor valójában kifogyhatatlan forrása a meglepő és extravagáns alakoknak, társaságoknak, eseményeknek. Szikra Renáta cikkében arról mesél, hogy mi köze volt a preraffaelitáknak a vombatokhoz, és mégis hogyan és miért kerülhetett egzotikus állatok egész sereglete a 19. század Angliájába?

Screenshot 2021 12 20 at 8.53.00

Vombatábrázolás John Gould 1863-ban megjelent The Mammals of Australia (Ausztrália emlősei) című könyvéből, forrás: Flickr

  • A 100 éves, a trianoni döntéssel elcsatolt Nagybánya pótlására alakult Miskolci Művésztelep történetét – szanatóriumból átalakított épületével, fűben heverésző és beszélgető növendékeivel, a környéken készített tájképeivel valamint aktstúdiumaival – Pirint Andrea vázolta fel az Artmagazin olvasóinak.

Screenshot 2021 12 20 at 8.54.09

Festőnövendékek dolgoznak lázasan a művésztelep kertjében, archív fotó

  • Megnyílt a Nemzeti Galéria Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című kiállítása – ezzel egyidőben pedig utolsó részéhez érkezett Szinyei Merse Anna a Szinyei-hamisítványok válfajait tematizáló sorozata: ebben már nem is hamis festményekről, hanem Szinyei meghamisított élettényeiről olvashatunk, azaz arról, hogy milyen téves vagy erősen kiszínezett életrajzi elemek tűnnek kiirthatatlannak vele kapcsolatban.
  • Karácsonyi művel indítjuk útjára az Artmagazin legfrissebb, a magyarországi barokk freskófestészet történetéről mesélő sorozatát. Az első részben a sümegi plébániatemplom Franz Anton Maulbertsch Pásztorok imádása című 1758-ban készült oltárképét, az ottani freskóegyüttes egyik legszebb részét ismerhetjük meg közelebbről.
  • Gutenberg-rovatunkban Pallag Zoltán ír múzeumügyekről Szántó András hamarosan magyarul is megjelenő, A múzeum jövője – 28 beszélgetés című könyve kapcsán.