ARTMAGAZIN ❤️ GÖDÖLLŐ – VIDEÓ AZ SZEPTEMBERI BUSZKIRÁNDULÁSRÓL

Miskolc, Dunaújváros, Salgótarján, Paks és Kecskemét után ősszel Gödöllőre látogattunk, íme az úti videó!

Szeptember 17-én a Kulturális Örökség Napjai szombatján Gödöllőre látogattunk. Pontosabban az egykori Agráregyetem (ma: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) hamarosan felújítandó vagy átalakítandó épületeit jártuk be, hogy eredeti állapotukban lássuk még a magyar modern építészet itteni jelentős emlékeit. Állandó vezetőnk, Branczik Márta kalauzolásával szocreál lakóházakat, modernista campust, Amerigo Tot-plasztikát, Domanovszky-mozaikot és Pekáry-falképet láttunk, és kinéztünk az állatövi jegyeket megjelenítő szobrokkal körülvett, Jánossy György és Czebe István által tervezett Víztorony tetejéről is. Kávézni, szendvicsezni pedig az építészetileg szintén érdekes, de kávézónak is tökéletes Kútház Kávézóban voltunk. 



Videó: Klöpfer-Topor Tibor

Screenshot 2022-04-26 at 20.15.00.jpg
Artmagazin ❤️ Kecskemét – videó az áprilisi buszkirándulásról

Miskolc, Dunaújváros, Salgótarján és Paks után most Kecskemétre utaztunk, meg is mutatjuk milyen volt.

Screenshot 2020-11-30 at 21.27.51.jpg
A HETVENES ÉVEK MODERNIZMUSÁBÓL KIÚSZÓ ÓRIÁSHAL ESETE

Ha valakit érdekel, milyen út vezetett a szocializmus modern építészetétől az organikus épületekig, vagy ha tudni akarja, miről folyt a hetvenes évek leghevesebb építészeti vitája, az úgynevezett tulipán-vita, annak Paks, ma még, tanösvényként működik. Útitárs-szerzőnk az Artmagazin idei IBUSZútján Branczik Márta építészettörténész kiránduláson előadott verzióját saját kutatásai és asszociációi alapján alakította élménybeszámolóvá.

full_006377.png
Salgótarján, te csodás…

Salgótarján azon kevés magyar városok egyike, amely igazán csak a lakói számára kedves – a kedves pedig nem egyenlő az érdekessel. Márpedig az Artmagazin nem csak azért választotta úticéljául a szocialista iparvárosként ismert megyeszékhelyet, mert háborítatlansága miatt eredeti formában őrzi egy korszak lenyomatát. Branczik Márta építészettörténész vezetésével a városba látogató turisták a „múzeumi” szemlélődésen felül arra is vállalkoztak, hogy felfedezzék Salgótarjánban azt, ami valóban érdekes. 

full_005547.png
#napunk – 8 percben a dunaújvárosi Artmagazin100 X OFF kirándulás

Nehéz nyolc percbe sűríteni egy napnyi infot és élményt, de azokért, akik nem tudtak eljönni, megcsináltuk. Ilyen volt az idei terepmunkánk Dunaújvárosban:

Screenshot 2022-03-02 at 16.53.28.jpg
Megcsináltuk Miskolcot

Pünkösd hétvégéjén különbuszra szálltunk és meg sem álltunk az Edda-életműből is jól ismert Miskolcig, csak mi, szemben Pataky Attilával, épphogy odamentünk mindenért, mit Miskolc adhat. Az Artmagazin saját OFF-Biennále-programjának résztvevői már a buszon kaptak eligazítást a napról, szendvicseik mellé történetmorzsákat és azt a lapszámot is, melynek borítójáról oly igézőn néz egy Erdély Miklós-mozaikkép nőalakja.