HETI POP – Az év aukciós rekorderei, új Banksy, online nézegethető grafikák és Frank Lloyd Wright épületei az UNESCO listáján

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Az idei év egyik legizgalmasabb aukciós rekordját a Christie’s novemberi árverésén elkelt, David Hockney Pool with Two Figures című alkotása érte el. A 90,3 millió dollárért gazdára találó mű az élő művész által aukción értékesített legdrágább darab lett, ezzel megdöntve a korábbi rekorder, Jeff Koons Balloon Dog című alkotásának 2013-as, 58,4 millió dolláros rekordját. Az élő női művészek közül pedig Jenny Saville lett 2018-ban az új rekorder: Propped című festménye 12,4 millió dollárért kelt el októberben a Sotheby londoni aukcióján, ezzel megelőzve Cady Noland Bluewald című alkotásának rekordját, ami 2015-ben 9,8 millió dollárért kelt el a New York-i Christie’s árverésén.


David Hockney: Portrait of an Artist (Pool with Two Figures), 1972   forrás: artnews.com

Új Banksy munka bukkant fel Port Talbotban. A kisvárosi, sarkon álló garázs két oldalára frissen festett kép egy tátott szájjal és kinyújtott nyelvvel, az éppen hulló havat élvező kisgyermeket ábrázol. Azonban, hogyha megnézzük a kép másik oldalát, hamar észrevesszük, hogy ami elsőre hónak tűnt, az valójában hamu, amely a kép másik oldalán szereplő égő tűzből származik. Mivel Banksy már meg is erősítette, hogy a murál az ő munkája, ezért a kép köré már épül is az azt óvó kerítés.


Forrás: dazeddigital.com

A Letterform Archive 2015-ben nyitott San Franciscóban és nagyon gyorsan a tipográfia szerelmeseinek kedvelt helyszínévé vált – annyira, hogy 3 év alatt több mint 5000-en látogattak el az intézménybe, több mint 30 országból. Az archívum gyűjteménye igen széles, a Pixar filmek nyitó kreditjeinek grafikáitól kezdve egészen a 19. századi Kanji kéziratokig terjed. A Rob Sauners által alapított nonprofit könyvtár és múzeum most új lépésre szánta el magát: digitalizálta gyűjteménye nagy részét, hogy az az interneten is böngészhető legyen: ezen a linken kezdhetjük a nézelődést.


Forrás: letterformarchive.org

Az UNESCO világörökségi listájára 8 Frank Lloyd Wright által tervezett épületet is jelöltek: Unity Temple (Oak Park, Illinois), Frederick C. Robie House (Chicago, Illinois), Hollyhock House (Los Angeles, California), Taliesin (Spring Green, Wisconsin), Fallingwater (Mill Run, Pennsylvania), Herbert and Katherine Jacobs House (Madison, Wisconsin),Taliesin West (Scottsdale, Arizona) és Solomon R. Guggenheim Museum (New York, New York). A jelölést az Illionois állambeli Chicagóban működő nonprofit szervezet, a Frank Lloyd Wright Building Conservancy kezdeményezte. A világörökségi bizottság a döntést 2019 júliusában hozza majd meg az azerbajdzsáni Bakuban.


Fallingwater. Fotó: Jim / Flickr

Források: artnews.com, dazeddigital.com, hyperallergic.com, archdaily.com