Egyik kezével ad, a másikkal elvesz

Szilágyi Róza Tekla

A Capa Központban most látható Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején éppen azt mutatja meg, amiért az idei tavasz más volt.

Vagy hogy teljesen pontosan fogalmazzak: az idei tavasz díszletét – mert a valójában terhes történések valószínűleg mindannyiunk fejében és lelkében történtek, miközben a média által túlglamúrizált karantén idején igyekeztük legyűrni egyik nap néha-néha nevetéssel tűzdelt tennivalóit, feszültségeit és kétségeit a másik után.

Tény, hogy idén tavasszal sokféleképpen viselkedtünk, de nagy valószínűséggel semmiképpen sem úgy, ahogy tavaly tavasszal tettük vagy jövő tavasszal fogunk – és a mondat utolsó harmada nem kevés aggodalomra ad okot. De maradjunk most a közeli múltnál, na meg persze az éppen kinyíló világ jelenénél. A koronavírus – gyanúsan egyre természetesebbé válik a szó leírása, ahogyan telik az idő – miatt/elleni védekezésből sokan otthon maradtunk idén tavasszal. Van, akinek ez lendületet adott a kreatív folyamatokhoz, van, akiből kiölte a svungot az éppen aktuális párkapcsolatának perspektíváját illetően, van, aki lendületet kapott összekapni az életét és van, aki hosszú évek után most először tudott őszintén hátra dőlni, elengedni mindent, hadd zuhanjon lefele, aminek zuhannia kell.

Ajpek orsi

Ajpek Orsi

Van, aki szerint sosem volt ennyi szabad ideje, van, aki épp most tanulta meg beosztani az eddig folyamként áramló nap hasznos óráit, miközben van, aki azt mondja, sosem volt még ennyi tennivalója. A tennivalókkal elhalmozott csapat irigykedve szemlélte a túloldalon játszó semmittevőket, akik irigykedéssel vegyes aggodalommal nyugtázták: a tevékenyeknek legalább van még munkájuk.

Az biztos, hogy legyen szó a munkával elhavazottakról vagy éppen a kényszerszabadságot töltőkről: régen interneteztünk ennyit. És az is biztos, hogy megváltoztak a közösségi média „feed”-ek és az is, hogy hogyan élünk az ezek adta lehetőségekkel. A korábban gondolkodás nélküli posztolást most felváltotta a koronavírus alatti átgondolt, autóban is maszkot viselő, szintén otthon maradó barátokkal megejtett túrázás képéről zajló több tíz perces beszélgetés, mi szerint: felelősségteljes-e ezt a képet mutatni, szeretnék-e mást, aki éppen nem tud kirándulni, hergelni a saját tartalmammal?

Az Instagram a még világvége alatt is vásárlásra buzdító márkák – a nagyokra gondolok, hiszen nyilvánvaló, hogy a kis márkák fennmaradásukért küzdöttek – posztjai mellett megtelt növényneveléssel, sütés-főzéssel, a lakásokban a délutáni aranyórákban elkapott fényjátékokkal és korábbi nyarakat idéző fotókkal. Az igaz, hogy az otthonmaradás alatt szűkült a horizont, viszont sajnos azonnal hozzá kell tennünk a fájdalmas közhelyet: sok dolog, ami régóta ott volt a környezetünkben és nem kapott figyelmet, most éppen a szűkebb lehetőségek miatt fókuszba került. 

A Capa Központban most látható Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején olyan fotókból válogat, amelyeket hivatásos fotográfusok és képzőművészek a karantén nyolc hete alatt megosztottak közösségimédia-felületeiken. És ha felmerül a kérdésünk, hogy miért érdemes megnézni egy múzeumban azt, amit már láthattunk az interneten? Ha csak egy indok kell: azért, mert a tavaszi, naphosszat tartó, két tennivaló közötti kattintgatás helyett most épp van lehetőségünk dedikált időt szánni a képek befogadására. Tegyük meg, amíg van rá lehetőség.

Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején
Capa Központ
A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2020. július 8. – 2020. augusztus 16. Keddtől péntekig 14 és 19 óra, szombat és vasárnap 11 és 19 óra között.
Kiállító alkotók: A Fehér Vera, Ajpek Orsi, Altnőder Emese, Bartha Máté, Belicza László Gábor, Bődey János, Csudai Sándor, Dombóvári Judit, Gáldi Vinkó Andi, Gőbölyös Luca, Hajdú D. András, Hodosy Enikő, Kállai Márton, Klenyánszki Csilla, Koronczi Endre, Kovalovszky Dániel, Kudász Gábor Arion, Máté Péter, Mónus Márton, Neogrády-Kiss Barnabás, Pályi Zsófia, Puklus Péter, Ravasz András, Rádóczy Bálint, Regős Benedek, Révai Sára, Rostás Bianka, Sivák Zsófia, Stiller Ákos, Szabó Bernadett, Szalay Krisztina, Szatmári Gergely, Száraz Katalin, Szász Lilla, Szombat Éva, Szöllősi Mátyás, Timár Sára Erzsébet, Vékony Dorottya, Zellei Boglárka Éva

Nyitókép: Zellei Boglárka Éva