JÁTÉKUNK MEGFEJTÉSE

Köszönjük a Magyar Nemzeti Galériával közös játékunkra érkezett megfejtéseket, a helyesen válaszolók között két páros belépőt sorsoltunk ki a mai Borszerda programra, a nyerteseket e-mailben értesítettük.

Kérdésünk a következő volt:

Ki volt az a fontos és jelentős, úgy is mondhatjuk tudós festőnk, akitől a Lépésváltás kiállításon is láthatunk művet, az Artmagazinban pedig több cikke is megjelent? Ezek témájukban mindig a festészeti hagyományhoz kapcsolódtak, a magyarhoz és a nemzetközihez egyaránt. De nem csak a festészet volt a témájuk, hanem a mindenkor érvényes művészi-, művész-oktatói magatartás is, vagy az: mit is jelent egy festő magyarsága?

A helyes megfejtés pedig Birkás Ákos, akinek nálunk megjelent cikkeit online is olvashatják!

318587

Birkás Ákos: Kis fej 6., 1987, olaj, vászon, 70 x 30 cm, Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria Borszerda programsorozatának idei tematikái különböző ellentétpárokra épülnek, a mai programon az „álom és valóság” témakörét járják körbe. Az eseményen 19.30-tól Topor Tünde és Winkler Nóra tart tárlatvezetést Kortárs művek titkai. Artmagazin-beszélgetések címmel a Lépésváltás-frissítve! kiállításon.

Nora tunde


Borszerda | ÁLOM ÉS VALÓSÁG
Magyar Nemzeti Galéria
2023. szeptember 13. 18:00-22:00
A teljes program ezen a linken érhető el.

full_002846.jpg
Ferenczy Károly magyarsága

Mit jelent egy mai festőnek Ferenczy Károly? Hogyan kapcsolódhat nagyon is kortárs gondolkodásmód a száz évvel ezelőttihez? A Magyar Nemzeti Galéria nemrég nyílt kiállítása éppúgy segít a bennünk élő Ferenczy-kép átalakításában, mint Birkás Ákos itt következő, a szokványos művészettörténeti elemzésektől eltérő, személyes indíttatású felderítési kísérlete.

full_004504.jpg
Erósz és egy kis emberi nagyság

Birkás Ákos írása a NEM SZABAD. Huszonötöt arra, aki így fest! – művészettörténeti dokumentumszínház több képben című előadásra készült, ennek keretében rövidített formában el is hangzott. A produkciót az OFF-Biennále Budapest rendezvénysorozata részeként 2015. május 28-án, a MÜSZI-ben mutatták be.

full_004109.jpg
Csúnya meztelen öregember a múzeumban

Amikor a festő-író-olvasó háromszög felborul. Nézzük, milyen a festő-festő-olvasó alakzat, avagy milyen kérdések foglalkoztatnak egy kortárs magyar festőt, ha egy kortárs angol festő képeit nézegeti régi festők művei között Bécsben, a Kunsthistorisches Museumban. Birkás Ákos a Lucian Freud-kiállításról.