Ezt nézd! – Divat és ufó-hieroglifák

Sokszínű hét áll előttünk; beszélgetéseket, filmet és kiállítást is ajánlunk. Kim Corbusier, Lengyel András, Király Tamás és Vivienne Westwood az Inda Galériában, a Ludwig Múzeumban és a Lehetőségek terében.

Tavaly év végén, december 29-én elhunyt Vivienne Westwood brit divattervező, aktivista, a punk mozgalmak úttörője. Westwood személye és életműve előtt tiszteleg a Práter utcai Lehetőségek tere 14-i eseménye: kedd este hattól Westwoodról Oltai Kata ad elő, amit Muskovics Gyula előadása követ Király Tamásról.1 A két divattervező 1988-ban személyesen is találkozott Berlinben, egy nemzetközi rendezvényen, s a héten újra egy térben elevenedik meg alakjuk – az előadásokat követő beszélgetés rávilágít a két szakmai életút hasonlóságaira.

Westwood

Rose McGowan Vivienne Westwood kreációjában a 2019-es London Fashion Weeken

Király tamás

Király Tamás Dressater-kollekciója, 1988, fotó: Almási J. Csaba

A 2022-es Verzió Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be Kapronczai Erika filmjét Kim Corbisier-ről, a kiemelkedően tehetséges, belga-magyar származású képzőművészről, aki 2012-ben, huszonhét évesen öngyilkos lett. A következő hetekben négyszer vetítik a KIM-et az Inda Galériában, melyet két alkalommal beszélgetés keretez. Ezen a héten szerdán, 15-én Corbisier művészi és életpályájának intézményi, intézménykritikai, pszichológia aspektusairól Kapronczai Erika rendező, Nagy Gergely, A mű főszerkesztője, Oltai Kata művészettörténész és Erőss Rebeka klinikai szakpszichológus beszélgetnek. Ezt követően jövő szerdán, 22-én Aknai Katalin és Fehér Dávid művészettörténészek és Uray-Szépfalvi Ágnes festő Corbisier munkáinak művészettörténeti, -elméleti, esztétikai és technikai vonatkozásaira helyezik a hangsúlyt.

A Ludwig Múzeum 2023-as évadának első kiállítása Lengyel András (1952) életművét tekinti át. Fluxus, konceptuális művészet, akció, fotó-alapú sokszorosított grafika, Mail Art és festészet. Vagy egy szubjektív felsorolás a legmaradandóbb kiállításon látott részletekből: finom ceruzarajz felhő-tanulmányok, két sor csempényi ég a kiállítótérben bokamagasságban, enciklopédiából olajjal vászonra másolt Cumulo–Nimbus és Strato-Cumulus, százharminchat különböző repülő csészealj, a Makói Grafikai Művésztelepen készített litográfiák, hatalmas rézkarc kígyó, béka és krokodil.

1676277704308

Lengyel András


1676277526707

Részlet Lengyel András 136 különböző repülő csészealj – Ufó–hieroglifák című munkájából, 1987


1 – Muskovics társkurátora volt a Király Tamás halálát követő évben a tranzit által szervezett kiállításnak, mely pályája nyolcvanas évekbeli szakaszára fókuszált, jelenleg pedig a kelet-európai avantgárd divat témájában ír disszertációt, különös tekintettel Király Tamás munkásságára.