Ezt nézd – Herself

A héten női tekinteteket egymásba fűző kiállításokat ajánlunk a Liget Galériában, a Capa Központban és az INDA Galériában.

Március 7-én, kedden nyílik Czene Márta Ez nem az én testem című kiállítása az INDA Galériában. Czene női identitását az anyaság tapasztalatából és a művészcsaládhoz kapcsolódó emlékekből, az aktmodellek jelenlétéből  kiindulva vizsgálja. Kislányának fejlődésén keresztül felelevenednek saját élményei – a gyerekkortól alakuló kép szerepekről, a női testről és a szexualitásról.


Czene

Czene Márta: Hinta, 2023, akril, olaj, farost,180 x 90 cm; Vedd már le!, 2023, akril, farost, 50 x 60 cm

Az idén negyven éves Liget Galéria vezetését Várnagy Tibortól Molnár Veronika vette át, az ő rendezésében megvalósult első kiállítás a galériát az elmúlt évtizedekben meghatározó női alkotókból válogat: Magdalena Frey, Ujj Zsuzsi, Oláh Mara OMARA és Szász Lilla művei egészülnek ki a Liget jövőbeli irányait előrevetítő művészekkel: Om Borival, Januskó Klaudiával, Poprádi Flórával és Stephanie Winterrel.


Omara mara oláh these breasts became famous cause it fed the worlds most beautiful and best one ena collection 648x750

Oláh Mara OMARA: „Ezek-a-mellek-azért-lettek-világhírűek...mert-a-föld-legjobb-és-legszebbjét-szoptatták", 2017, olaj, farost

A Capa Központ Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség című tárlatán a fényképezés a női emancipáció és az egymással való szolidaritás egyik lehetőségeként jelenik meg Aczél Márta, Csáky Marianne, Drozdik Orshi, Gáldi Vinkó Andi, Ladik Katalin és Standovár Júlia munkáin. Az alkotásokban megfogalmazott személyesen megélt női tapasztalatok mellett a művészek személyes kommentárjait olvashatjuk.


Agv 18

Ladik hairself

Ladik Katalin: Hairself, 1982