EZT NÉZD – Sanzonok, egy zongoraötös, kimerültség és reneszánsz

Rendszeres művészeti programajánlónkban az emberi fizikum az újrajátszással, a felelevenítéssel és az emlékezéssel fog össze.

A megszokott logika szerint ma három tárlat nyílik egyszerre az acb Galériában: Ujj Zsuzsi Sanzonok fekete-fehérben című kiállítása a Budapest Photo Festival keretein belül mutatja be a művész fotográfiai munkásságát, Klimó Károly Egység a különbözőségben című tárlata egyben az életművét feldolgozó könyv bemutatója is, míg a Squeeze and Release kiállítás Győri Andrea Évára emlékezik. Váczy András 2020-ban beszélgetett az Artmagazinon Ujj Zsuzsival, 2013-ban pedig Klimó Károlyt mint a Képző oktatóját mutattuk be: „Tanárként a hallgatókkal való tényleges kapcsolatra koncentrál, a velük való szoros együttműködést tartja a legfontosabbnak. Idegenkedik a túlzottan doktriner pedagógusoktól, a leglényegesebb számára az, hogy tanár és hallgató viszonyában a generációs különbség ne okozzon kölcsönös neheztelést, hiszen természetes, hogy egy fiatal művész egészen másként gondolkodik és más célokat követ, mint mestere.

Győri Andrea Éva: Emotions and body, 2016 akvarell, ceruza papíron, 36 × 48 cm

Győri Andrea Éva: Emotions and body, 2016 akvarell, ceruza papíron, 36 × 48 cm


Május 10-én adják át az idei Lábán Rudolf-díjat a Trafóban
. Az idei három jelölésben részesült előadás Biczók Anna Delicate című előadása, amely a test által hordozott emlékek jelenségét járja körül egy orosz, egy osztrák és egy magyar táncosnő személyiségén át, Szeri Viktor fatigue című szólója, mely a kiégés fizikai és pszichés megvalósulásaival foglalkozik, valamint az Unusual Symptoms és Hód Adrienn (a HODWORKS társulat alapítója) Harmonia című előadása, mely az emberi fizikum sokszínűségének közös felfedezését bontja ki.

Az aqb immár hagyományossá vált minifesztiválja, az Open House keretében május 20-án és 21-én ismét megnyitja a közönség előtt műtermeit és alkotótereit. Különleges kiállításokkal, zenei eseményekkel és egyéb produkciókkal várja a látogatókat az egykori Haggenmacher sörgyár épületegyütteséből kialakított budafoki kreatív központ. Az egyedülálló intézmény által szervezett RENAISSANCE programjainak részletes listája itt található.

Május 22-én az Artus Stúdióban újra látható lesz Kelemen Patrik Cryptic Bodies című előadása, amely saját meghatározása szerint egy öncélú, akaratos, szeszélyes, esetenként pedig veszélyes szubsztanciát képzel el, mely a táncosokkal és nézőközönséggel is titkos kapcsolatba lép. A darab bánkitós előadásáról tavaly Soós Andi írt beszámolót. „A test analízise Kelemen Patrik darabjában nem a modern technológia eszközeivel történik, hanem az érzéki tapasztalat és a zsigeri élmény segítségével igyekszik feltárni a tudást, amely mindannyiunk birtokában lehet, ha odafigyelünk a jelzésekre.” 

Kelemen Patrik: Cryptic Bodies, fotó: Járosi Alina

Kelemen Patrik: Cryptic Bodies, fotó: Járosi Alina


Május 27-én pedig egy regisztráció fejében
meghallgathatjuk a Zeneakadémián többek között Dohnányi Ernő Első c-moll zongoraötösét Penderecki, Kurtág és Kuusisto művei után.


full_005399.png
Ezt nézd! – Képzőművészet és apróbb katasztrófák

A héten a legkülönfélébb témákkal találkozhatunk a kiállítóterekben. Lesz megnyitó, születésnap, köztéri esemény és évfordulós megemlékezés is. Lesz szó meteorokról, a Voyager programról és még a GoogleMaps-ről is.

tasnadi1.jpg
HAVI ARCHÍV – október

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.

artm_84-038.jpeg
HAVI ARCHÍV – december

Az Artmagazinnál fontosnak tartjuk, hogy habár napjaink új cikkek írásával és gondozásával, új lapszámok összeállításával telnek, mégse feledkezzünk meg korábbi tartalmainkról – főleg, hogyha azoknak ma ugyanúgy van aktualitásuk.