KIBU

könyvkritika

Mi az a Kitchen Budapest? Egy különleges médialaboratórium a Ráday utcában, tele zúgó laptopokkal, szétszerelt elektronikus készülékekkel, félkész robotokkal. Ahol szemünk előtt rohannak a pixelek, ahol életteli lényként kezelik a hálózatra kötött kütyüket. Mert ott állomásoznak azok a mérnökzsenik és technoyuppie-k, akiknek sikerült – a Magyar Telekom jóvoltából – hobbijukból munkakört teremteni.

Törökülésben pötyögni a lakkfehér notebookon és szerepelni a kortárs művészeti központok rideg falai között. Az idén nyáron megnyílt laboratóriumban a már létező technológiák közösségi átalakítása a cél, a gyártósorról legördült gépek kreatív átalakítása, összekapcsolása, átértelmezése. A csoportos műhelymunka keretében született meg például az a fűnyíró, ami botmixerekkel felszerelve képes fényképeket nyírni a zöld gyepbe, vagy egy olyan műanyag doboz, ami a Dunán ringatózva társalog az őt körülvevő világgal. Meg a többi furcsa találmány, a kedveskedő olvasólámpák, az éjjeli derengést nyújtó világító testek, a mobilként használható bakelittelefonok és az internetes ismerősöket gráffá rendező programok. (A Műcsarnok aktuális kiállításán is szerepel egy mobiltelefonos képküldő szolgáltatásuk.) Csupa olyan kreativitástól habzó, többé-kevésbé értelmetlen újítás, ami bármikor megtalálhatja saját célját a társadalomban vagy egy multicég portfóliójában. Ezeket gyűjti össze az izgalmas, fiatalos és kihívó PR-katalógus.

Kitchen Budapest. Szerk. Bircsák Eszter – Somlai-Fischer Szabolcs. Kitchen Budapest, Bp,, 2007, 164 oldal

R.G.

2007/5. 87.o.