HETI POP – Kanye West házakat bont, friss Jenny Holzer-mű és megnyílt Maurer Dóra solo show-ja a Tate Modernben

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Nyilvánosságra hozták az első képeket Kanye West hontalanoknak készített ház-prototípusáról – mindazok után, hogy a zenésznek hamarosan le kell bontania az átmeneti épületeket az építkezés hatalmas zajára érkező sorozatos panaszok következtében. A kiszivárgott képek a kaliforniai Calabasas Hills területén álló, egyelőre befejezetlen, méretükben és formájukban eltérő épületeket mutatnak, amelyek nagy valószínűséggel a Yeezy Home prototípusai. Annak ellenére, hogy a zenész a Yeezy Home projekt házairól korábban úgy nyilatkozott, mint átmeneti épületekről, a mostani képeken megfigyelhető, hogy azok beton alapzatra készülnek.

Kanye West homeless housing prototypes under construction
Forrás: dezeen.com

Zeyu Cai és Sibei Li Paris heartbeat névre hallgató Notre Dame rekonstrukciós terve nyerte a Goarchitect által meghirdetett nyílt pályázatot, ahol bárki, aki érdeklődik a templom jövője iránt, szavazhatott a beérkező tervek egyikére. A pályázatra 226 munka érkezett be több mint 56 országból – az emberek ennyi terv közül ítélték legmegfelelőbbnek a Zeyu Cai és Sibei Li páros gótikus katedrális kiegészítését. A tervezőpáros új, tükrös négyezeti huszártornyot álmodott meg, amely igazi kortárs intervencióként egy párizsi időkapszulát és hatalmas kaleidoszkópot is magában foglalna.

paris heartbeat by zeyu cai + sibei li wins the peoples notre dame design competition designboom
Forrás: designboom.com

Jenny Holzer legfrissebb szöveg alapú munkája most a toszkánai Rolling Italian Hills felületére vetítődik. A művésznek Tutta la verità (A teljes igazság) címmel nyílt egyéni kiállítása a bergamói Palazzo della Ragioneban, a tárlat egészen szeptember elsejéig látogatható. A kiállítás kurátora Lorenzo Giusti, a bemutatott anyag pedig médiumok széles skáláját járja be – fényprojekcióktól kezdve a szöveg alapú munkákon keresztül a szobrokig. A kiállítás májusban nyílt, ennek keretein belül valósul meg a köztéri projekció – két hónappal azután, hogy Holzernek nagy egyéni kiállítása nyílt a bilbaói Guggenheim Museumban.


Forrás: artnews.com

Maurer Dóra műveiből nyílt kiállítás a londoni Tate Modern múzeumban hétfőn. A magyar művésznek ez az első önálló tárlata Nagy-Britanniában. Az ingyenesen látogatható kiállítás 2020 júliusáig várja az érdeklődőket a világhírű intézményben. A kiállításon a Kossuth-díjas művész hozzávetőleg 35 munkáját mutatják be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket és festményeket, amelyek bemutatják pályafutásának sokszínűségét. A tárlat több mint öt évtizedet ölel fel az 1937-es születésű alkotó pályafutásából. A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején. A csoport tagjai lakásokban rendeztek kiállításokat, szamizdat folyóiratokat jelentettek meg. A Tate Modern ajánlója azt is megjegyzi, hogy a tárlaton látható művek egy része a múzeum gyűjteményéből, egy részük magánkollekcióból származik, továbbá látható öt olyan alkotás is, amelyet a Tate-nek ígértek.

Források: dezeen.com, designboom.com, artnews.com, MTI