HETI POP – Hamis tekercsek, Bruegel-kiállítás, épülő műemlék és díjazott látványtervezők

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

A Museum of Bible stábja azt állítja, hogy a Holt-tengeri tekercsek közül legalább öt darab hamisítvány. Egy német intézmény frissen futtatott tesztjei és kutatása olyan tulajdonságokat mutatott ki a tekercseken, amelyek nem összeegyeztethetőek azok ősi eredetével. Ennek következtében a Washington DC-ben üzemelő Museum of Bible már állást is foglalt az ügyben és a továbbiakban ki sem állítják a hamisnak tartott öt tekercset. Bár mindkét intézmény reménykedett abban, hogy a tesztek más eredményt hoznak, azt állítják, hogy ez tökéletes alkalom arra, hogy felhívják a figyelmet a ritka bibliai műtermékek hitelességének ellenőrzésének kérdésére.


Az egyik kérdése fragmentum   forrás: theartnewspaper.com

A bécsi Kunsthistorisches Museum múlt hónapban különleges Bruegel tárlatot nyitott – de pontosan miért is olyan egyedülálló a kiállítás? Az idősebb Pieter Buegel 18 negyvenes éveinek elején hunyt el, 18 éves életművet hagyva maga után – munkássága nagyjából 40 festményből, 60 rajzból és 80 nyomatból áll. Fatáblákra alkotott művei a legritkábbak, ezért nem csoda, hogy a múzeumok stábjai kifejezetten örülnek a lehetőségnek, amikor saját intézményeikben mutathatják be ezeket. A bécsi múzeumintézmény ilyen szempontból elég szerencsés helyzetben van, hiszen falai között tudhatja a művész munkáiból álló egyik legnagyobb kollekciót – 12 fatáblára készített alkotást, amelyeket még a Habsburg királyi gyűjteményből örökölteklődtek a múzeum anyagába. (A világon nincs másik olyan gyűjtemény, amely háromnál több ilyen alkotást számlálna.) Bővítve a kollekciót Bécs városa nemrégiben hat Bruegel rajzot is vásárolt az Albertina Múzeum számára.


Peter Bruegel: Bábel tornya, kb. 1563   forrás: artnet.com

A barcelonai Sagrada Familia bazilika 136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt, miután az önkormányzat és az illetékes egyházi alapítvány két évnyi tárgyalás után megállapodásra jutott. Az építésért felelős alapítvány a következő tíz évben 36 millió eurót fizet majd a városnak, a városvezetés pedig cserébe vállalta, hogy 2019 első negyedévében kiadja a szükséges engedélyeket. A megállapodás azonban nem minden vitás kérdést rendezett, ugyanis a bazilika eredeti tervei szerint a főbejárathoz egy tágas sugárút vezet, amelynek jelenlegi megvalósításához két lakóháztömböt le kellene rombolni. Jordi Faulí főépítészkorábban azt nyilatkozta, hogy szándékuk pontosan úgy befejezni az épületet, ahogy azt Antonio Gaudí megálmodta. A Sagrada Familia befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik. Legmagasabb, 172,5 méteres központi tornya négy év múlva lesz kész. A katalán modernizmus jelképének számító, gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, nyolc év múlva összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé.


Forrás: Robert Lender / flickr

A londoni Royal College of Art egyik 29 éves hallgatója nem másból fedezte oktatásának költségét, mint hogy elképesztő méretű csillogó blinget készített a világ egyik legismertebb rapperének Lil Wayne-nek. A különleges, kézzel készített ékszerekben specializálódott Joy Bonfield-Colombara a Lil Wayne arcát ábrázoló 18 karátos aranyékszerét, amely két könnycsepp alakú gyémántot is magában foglal a Louisianában élő rapper egyik ismerőse vásárolta meg több mint 150000 dollárért.


forrás: i-d.vice.com

A látványtervezők közül a Spanyolország királynőjét jegyző Juan Pedro de Gaspart, a képzőművészeti filmek kategóriájában pedig Martin Cooper angol rendező A lélek nyomai című filmjét díjazták szombaton a szolnoki Alexandre Trauner ART/FILM Fesztiválon. A nagyjátékfilmes verseny zsűrijének döntése szerint a kategóriában a második díjat a November című észt film látványtervezője, Matis Mäestu kapta. A harmadik díjat Patrick Dechesne és Alan-Pascal Housiaux érdemelte ki a Királyi játszmák című francia történelmi drámáért. A zsűri különdíjában részesült az Örök tél című magyar történelmi dráma két látványtervezője: Nánássy Zsolt és Horváth Viktória. A képzőművészeti filmek kategóriájában a második díjon két magyar rendező osztozott, Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című filmjéért, Horváth Mária pedig a Cigánymesék: Hogyan lett az ember című alkotásért. A kategória harmadik díját a lengyel Jaroslaw Migon Egy néző naplója című filmjének ítélték oda. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjában Sulyok Gabriella Üzenet című filmje részesült.


forrás: ellokesrinoceroszok.hu

Források: theartnewspaper.com, artnet.com, artnet.com, i-d.vice.com, MTI