A Pussy Riot új márkája, Christo épülő köztéri munkája, egy veszélyes Marina Abramović performansz és a múzeumban megidézett 2001 : Űrodüsszeia – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

A Pussy Riot – orosz aktivista művészeti csoport – piacra dobott egy adag élénk színű pólót, felvarrót, zoknit és teljes arcot takaró símaszkot. Minden értékesítésből származó bevétel a Pussy Riot által 2014-ben alapított független nyomozói hírportál, a Mediazona működését támogatja majd. A Mediazona egyik fő célkitűzése az orosz bírósági és börtönrendszer korrupcióinak felfedése. Az aktivista csoport fiatal tüntetők által inspirált termékei 20 dollárnál startolnak, ennyi pénzért már szivárványszínű zoknit vásárolhatunk a támogatás jegyében.


A Pussy Riot új márkájának pólói és egész arcot takaró símaszkjai   fotó: mediazona x kultrab © 2018, forrás: artnet.com

 

Április 3-án Christo és csapata megkezdte a londoni Hyde Park tavára tervezett hatalmas, több mint húsz méter magas úszó masztaba építését. A park taván lebegő platformon 7506 vízszintesen egymásra halmozott hordóból álló kész építmény június 18. és szeptember 23. között lesz látható. A kültéri kortárs szobor megvalósítása egybeesik a szomszédos Serpentine Galleryben szervezett, a bolgár származású művész és kései felesége Jeanne-Claude munkáit bemutató kiállítással. Az elmúlt ötven év anyagából válogató, szobrokat, fényképeket és fotográfiákat bemutató tárlat június 19. és szeptember 9. között lesz látogatható.


kollázs, 2017 fotó: André Grossmann © 2017 christo   forrás: dezeen.com

 

Marina Abramović lesz az első női művész a Royal Academy 250 éves történetében, aki 2020-ban önálló kiállítás keretein belül mutatkozik be az intézmény épületében. A tervezett kiállítás egyik – nem régen leleplezett – tervezett performansza keretében a szerb művész teste több millió voltos töltöttséget kap annak érdekében, hogy érintés és levegő nélkül elaltasson egy égő gyertyát. A lángok elektromos árammal történő eloltása újszerű felvetés – a performanszot lehetővé tévő ötlet megvalósításán az Adam Lowe által alapított Factum Arte stúdió dolgozik együtt Abramoviccsal.


Marina Abramovic   fotó: Ruven Afanador, forrás: myartguides.com

 

Idén ötven éves Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje. Az évforduló megünneplésére izgalmas kiállítással állt elő a washingtoni National Air and Space Museum. A kultikus film egyik helyszíne, a The Barmecide Feast adja az installáció forrását, ami egy steril, neoklasszicista berendezésű hotelszoba pontos mása. A különleges díszletet Simon Birch Hongkongban élő brit művész tervezte és építette meg. A múzeum látogatói kis csoportokban léphetnek be egy rövid időre a rekonstruált szobába, hogy átéljék a filmbeli jelenet szürreális élményét. A kiállítás április 8-tól május 28-ig megtekinthető.


The Barmecide Feast. Forrás: a National Air and Space Museum jóvoltából
 
Forrás: artnet, designboom, thetimes, artlyst