Banksy politikai üzenete, aukciós rekord, ehető szobrok és 3D nyomtatás – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

Tegnap este leleplezték Banksy legújabb alkotását, ami rácsok mögött ábrázolja Zehra Dogan török művészt és újságírót. Dogant két év kilenc hónap börtönbüntetésre ítélték festménye miatt, ami Nuszajbin városát ábrázolja. Az alkotást egy újságban megjelent fotó alapján festette, és azokat a romokat mutatja be, ami a városból a harcok után maradt. A fotót a területen a kurd fegyveresek ellen harcoló kormányerők készítették. Dogan festményét a közösségi médiában tette közzé, ezután letartóztatták és elítélték. Banksy graffitijén felszólítás olvasható a török művész szabadon bocsátására, ami a Bowery és a Houston utca sarkán álló hatalmas, történelmi téglafalon található, ahova először Keith Haring festett képet 1982-ben, ezután évtizedeken át újabb és újabb graffitik kerültek rá.

 

Banksy (@banksy) által megosztott bejegyzés,

Márc 15., 2018, időpont: 5:54 (PDT időzóna szerint)

Reneszánsz palotából új kortárs képzőművészeti múzeumot hozott létre Firenzében Roberto Casmonti műgyűjtő. Jövő héten nyitja meg kapuit a magánintézmény a Palazzo Bartolini Salimbeni falai között, ami Casmonti közel 5000 darabból álló kollekciójának egy részébe nyújt betekintést. A 250 kiválasztott mű olasz és nemzetközi alkotók munkáit mutatja be, köztük olyan nagy nevekkel, mint Warhol, Picasso és Basquiat. A Casamonti-gyűjtemény első két kiállításának kurátora Bruno Corà – a Fondazione Alberto Burri elnöke. Az első tárlaton például Giorgio de Chirico, Pablo Picasso és Lucio Fontana művekkel, míg a második válogatásban Keith Haring, Anish Kapoor és Jean-Michel Basquiat alkotásokkal is találkozhatnak az érdeklődők.


A Palazzo Bartolini Salimbeni belsőudvara. Forrás: Collezione Roberto Casamonti

Rekord áron kelt el Hans Cooper vázája a Bearnes Hampton & Littlewood devoni aukcióján. A művet 381 000 fontért vásárolták meg, ami jelenleg a legmagasabb összeg, amit kortárs kerámiáért fizettek. Az árverést megelőzően 5000-6000 fontra becsülték a várható leütési értékét. A váza eredeti tulajdonosának is nagy meglepetést okozott a mű sikere, eddig egy cipősdobozban őrizte a tárgyat, amit még a hetvenes években vásároltak mindössze 250 fontért. A német származású Hans Cooper (1920-1981) a háború utáni brit kerámia kiemelkedő alakja, akit elsősorban absztrakt és funkcionális vázái, gyümölcstálai, és gyertyatartói révén vált ismertté.


Forrás: Bearnes Hampton Littlewood

A Ronald Rael és Virginia San Fratello alapította kaliforniai székhelyű, 3D-s nyomtatással foglalkozó stúdió munkásságának fókuszában az anyag- és szoftverkísérletek állnak, amik az időjárás viszontagságainak ellenálló, kompakt, szabadonálló struktúrák kialakítására irányulnak. Az egyik legújabb épületük, a 3D-s nyomtatással előállított oaklandi kabin burkolata összesen 4500 kerámiából áll. A szemközti falon a csempék kialakítása kifejezetten pozsgásnövények ültetésére tervezték, aminek köszönhetően a kabin beépül a zöld környezetbe. Az építkezés során csak fenntartható anyagokat használtak – például fűrészport, szőlőhéjat és kerámiát –, amik kizárólag természetes vagy felderített forrásokból származnak. A kabin moduláris, így használóik szükség esetén cserélhetik az elemeket.


Forrás: Rael San Fratello Studio. Fotó: Matthew Millman Photography

José Margulis háromdimenziós alkotásait Dinara Kasko építész-cukrászspecialista ehető süteményekké alakította át. Margulis – miami médiaművész – szobrai színes műanyaglapok rétegeiből állnak össze, amiknek minden oldala más-más geometriai mintázatot ad ki. Kasko igyekezett megőrizni a művész munkáinak eredeti formáit az ehető szobrok létrehozásakor. A kettejük együttműködéséből létrejött alkotásnál – a The Kinetic Tarts-nál – ipari vágógépekkel szeletelték fel a vörös és fehér csokoládélapokat, majd ráhelyezték a négyzetformájú, gyümölcsös alaprétegre.

 

 

Források: BBC, artnet, The Guardian, designboom, dezeen

full_005735.jpg
Elveszett Degas, pápadivat, kiborgok és feminizmus – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, a hétvége közeledtével szemezgetünk a hét és az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn és társművészeti híreiből. Ez a HETI POP.