HETI POP – Hervé-kiállítás Pannonhamán, a Helsinki Biennálé debütálása és a Notre Dame restaurálása

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Ma délelőtt Az építészet csendje címmel Lucien Hervé (1910–2007) fotóiból nyílt kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Galériában pénteken. A november 11-ig látogatható tárlaton a clairvaux-i ciszterci apátság alapításának kilencszázadik évfordulója alkalmából készült válogatás tekinthető meg. A szervezők a művész archívumában őrzött negatívok közül olyanokat is válogattak az ismert felvételek mellett, amelyeket eddig még nem nagyítottak ki, ezért most láthatóak először. A kiállítással a főapátságban megemlékeznek Marie-Alain Couturier domonkos szerzetesről, a L'Art Sacré című szakrális művészeti folyóirat egykori szerkesztőjéről, akinek barátsága és művészi meglátásai döntően befolyásolták Lucien Hervé életét és alkotói pályáját. A tárlat Hervé egykori kiállításterveit gondolja tovább, végigkalauzol kétezer év szakrális építészetén. A művész munkája során, valamint saját kezdeményezésből öt kontinens számos országába eljutott. Tárlatain dialógust kezdeményezett a formák és korok, ismerős és ismeretlen helyszínek között. Fotográfiai kifejezésmódjára a Bauhaus képi világa és az expresszionista, két világháború közötti filmek nyelve hatott.


Forrás: infogyor.hu

Az amerikai művész, KAWS hatalmas karaktere, a companion a rossz időjárásnak köszönhetően hamarosan befejezi egyhetes pályafutását Hongkong Victoria kikötőjében. A múlt hét pénteken, az Art Basel eseményeivel párhuzamosan vízre eresztett felfújható szobor a rossz idő miatt kerül le a vízről. A monokróm figura egy utazó kiállítás része és a helyi kreatív stúdió, az allrightsreserved közreműködésével került bemutatásra.

giant KAWS sculpture floating in hong kong harbor will float no more
Forrás: designboom.com

2020 nyarán a Helsinki mellett található Vallisaari szigeten rendezik meg az első Helsinki Biennálét. A kortárs finn művészeti közegre fókuszáló esemény igazgatója a Helsinki Art Museumot vezető Maija Tanninen-Mattila lesz, aki a múzeum két kurátorával – Pirkko Siitari és Taru Tappola – együtt felel az esemény programjáért. A biennálé kurátori koncepciója idén ősszel válik nyilvánossá – egy évvel az esemény 2020. június 12-i nyitása előtt. A biennálé 2020-ban szeptember 27-ig tart majd.


Forrás: artnews.com

A londoni Serpentine Sackler galériában nyíló kiállítására hito Steyerl egy olyan applikációt tervezett, amely eltüntetni a Sackler nevet az intézmény épületének faláról. Az intézményt fenntartó Sackler családot sokan hibáztatják azért, mert hasznot húztak abból az amerikai opoid járványból, amely 1999 óta csaknem 200.000 ember halálát okozta az Egyesült Államokban. Hito Steyerl egyéni kiállításán mindenképpen érinteni szerette volna azt a problémát, hogy egy olyan kiállítótérben mutatkozik be, amely egy sok irányból támadott család pénzéből szervezi programjait és amelyről igen kevesen beszélnek. Ezt ő maga ahhoz a helyzethez hasonlította, mintha az ember egy sorozatgyilkos házastársa lenne.

Hito Steyerl. Photo by Brill/Ullstein Bild/Getty Images.
Forrás: news.artnet.com
Látványos akció keretében leemelték és elszállították restaurálni a párizsi Notre Dame katedrális huszártornyát díszítő bronzszobrokat. A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkés-zöld szint öltött szobrokat – amelyek a 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázolják – Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket, mielőtt a tervek szeriont 2022-ben visszakerülnek az eredeti helyükre. Párizs legismertebb gótikus temploma 1163 és 1345 között épült, évente mintegy 13 millió látogató keresi fel. A bronzszobrok nem a középkorban, hanem a katedrális huszártornyának újjáépítésekor, 1859­–1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építész invenciózus, de stílushű elképzelései szerint épültek. A katedrális eredeti huszártornya 1250-ben készült el, de a francia forradalmat követő időszakban lebontották. A szobrok felújítása mintegy 800 ezer euróba kerül. A huszártorony teljes restaurációja, amelyet teljes egészében a francia állam finanszíroz, mintegy 11 millióra rúg.
 
 

Forrás: MTI, designboom.com, artnews.com, news.artnet.com, MTI