HETI POP – Fonalból újraalkotott klasszikusok, Francis Bacon a Pompidou-ban és a leglátogatottabb turistalátványosság Angliában

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Olafur Eliasson Tate Modernben nyílt kiállítását kritika érte, miután az egyik nagy termet betöltő installáció kerekesszékkel nem élvezhető – annak ellenére sem, hogy a dán–izlandi művész és a technikusok is megpróbálták megoldani a munka kerekesszékesek számára is kedvező kialakítását, az nem kivitelezhető. A 2002-es Your Spiral View címet viselő, alagútszerű, tükrökkel kövezett installáció csakis lépcsőkön keresztül látogatható – ezt az ír Sunday Independentnek is dolgozó kerekesszékhez kötött Ciara O’Connor tette szóvá.

Olafur Eliasson’s Your Spiral View (2002), on display at Tate Modern, is only accessible by stairs
Forrás: theartnewspaper.com

A 32 éves orosz művész, Ani Abakumova és férje, Andrey Abakumova a matematika és a programozás segítségével fonálból rekreált híres műalkotásokat. A munkánként több mint két billió kalkuláción alapuló, számítógépes programozás segítségével megalkotott képek között szerepel a Mona Lisa és a Leány gyöngy fülbevalóval is. Minden egyes darab több óra alatt készül el, a fonálszálak pedig több mint 8000-szer keresztezik egymást – mindeközben a felhasznált fonálhosszúság akár két és fél mérföldnyi is lehet.

Ani Abakumova, after Leonardo Da Vinci's Mona Lisa. Photo courtesy of Ani Abakumova.
Forrás: news.artnet.com

Francis Bacon portréi a párizsi Centre Pompidou-ban kerülnek kiállításra a művész könyvtárából származó kiadványok mellett, amelyek nagy mértékben inspirálták az alkotót. A Francis Bacon: Books and Painting (Francis Bacon: Könyvek és festmények) címet viselő tárlat az 1971 és 1992 közötti portrék közül mutat be széleskörű, nagyjából 60 munkát felvonultató válogatást. A szeptember 11. és 2020 januárja között látogatható kiállításon 12 triptichon is látható lesz Nietzsche Backwards és Bataille Low Materialism című írott művei mellett.

francis bacon books and painting exhibition centre pompidou
Forrás: hypebeast.com

A Tate Modern volt a leglátogatottabb ingyenes turistalátványosság Angliában tavaly a VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint. A fizetős látványosságok közül változatlanul a londoni Towert keresték fel a legtöbben. A brit fővárosban lévő múzeum 5,87 millió látogatót fogadott, a Towerben pedig 2,6 millióan fordultak meg. A Tate Modern tíz év után fosztotta meg az első helytől a British Museumot, amelyet 5,83 millióan kerestek fel tavaly.

Forrás: theartnewspaper.com, news.artnet.com, hypebeast.com, MTI