Miró ismeretlen szobrai, Van Gogh újra a piacon, a világ legmagasabb tornya, lopott graffiti és Yayoi Kusama a köztereken – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, a hétvége közeledtével szemezgetünk a hét és az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn és társművészeti híreiből. Ez a HETI POP.

Joan Miró katalán festő, grafikus, szobrász és keramikus (1893-1983) több, a nagyközönség számára eddig ismeretlen szobrát is bemutatják azon az észak-spanyolországi Santanderben nyílt kiállításon, amely a művész teljes szobrászati munkásságáról ad áttekintést. Miró születésének 125. évfordulója alkalmából az 1928 és 1982 között készült 94 szobrát gyűjtötték össze a szervezők a Centro Botín tengerparti épületében. A legtöbb műtárgy a család magángyűjteményéből származik, ám emellett a New York-i Museum of Modern Art, a francia székhelyű Maeght Alapítvány, vagy a párizsi Galerie Lelong is kölcsönzött alkotásokat a tárlatra. A szoborgyűjteményt rajzok, vázlatok, fotók és videófelvételek egészítik ki.


Jeune fille s´évadant, 1967. Joan Miró. Successió Miró. Susse Foundeur, Arcueil, París. Ejemplar H.C. II/II   Forrás: Centro Botín

A Christie’s aukcióján szerepel az a Van Gogh-festmény, ami több mint 50 évig Elizabeth Taylor Bel Air-i nappaliját ékesítette. A hozzávetőleg több mint 35 millió dollárt érő mű, a Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Rémy (szerk. Az elmegyógyintézet utcája és a Saint-Rémy kápolna) 1963-ban került Taylor gyűjteményébe, és egészen 2011-ig, a színésznő haláláig a birtokában volt. Taylor kollekciójában olyan nagy nevek szerepelnek, mint Degas, Matisse vagy Pissarro, illetve az ő tulajdonát képezte Amerika egyik legnagyobb, legjelentősebb ékszergyűjteménye is. Május 15-én, a Christie’s New York-i, Impressionist and Modern Art Evening Sale című aukcióján kerül újra a nagyközönség elé a híres Van Gogh-mű.


Vincent van Gogh: Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Rémy (1889)   Forrás: Wikimedia Commons

A svéd H&M a gyermekruha-katalógus fotózási botránya után most szerzői jogok megsértése miatt került a nemzetközi sajtó kereszttüzébe. Az új sportruházati termékeket bemutató egyik fotó Jason ‘Revok’ Williams graffitije előtt ugró modellt ábrázol. A williamsburgi William Sheridan játszótér kézilabda pályájának falára felfújt graffiti alkotója azonban nem ért egyet a graffiti ilyen módon történő felhasználásával – hiszen a márka beleegyezése nélkül tünteti fel az ő szellemi termékét. A H&M csapata válaszában jelezte, hogy nem ért egyet az elégedetlen Williamsszel, hiszen a graffitizés törvényt sértő cselekmény, sőt, maga a felület sem áll Williams tulajdonában.


Fotó: Adidas   Forrás: http://metro.co.uk

A Crossrail art programme keretein belül a Londonban tömegközlekedők hamarosan új Yayoi Kusama és Conrad Shawcross alkotással találkozhatnak a Liverpool Streeten. Kusama első angliai köztéri munkája az állomás épületén kívül, az Elizabeth line keleti bejáratánál lesz megtalálható. Az Infinite Accumulation című szobor egy sor gömb formából áll, amelyek hullámos csőszerű rudakkal vannak összekapcsolva. Shawcross Manifold címet viselő munkája, amelyet egy viktoriánus harmonográfon modellezett, az Elizabeth line megállójának Moorgate kijáratánál lesz látható.


Yayoi Kusama Infinite Accumulation című munkájának digitális terve   Forrás: Ota Fine Arts, Tokyo/Singapore/Shanghai és Victoria Miro, London/Venice

Az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture stúdió által tervezett és a várhatóan a világ új legmagasabb épületének címére pályázó Szaúd-arábiai Jeddah Tower építkezése újra megindult – az elmúlt időszak késlekedései után. A kész dzsiddai felhőkarcoló legalább 1000 méter magas lesz, így megdönti az eddig 828 méter magas, Dubaiban található Burj Khalifa által tartott rekordot. A Jeddah Tower betonszerkezeti magja és a külső burkolata várhatóan 2019-ben fejeződik be, az épület pedig a következő évben nyithatja meg kapuit.


A Jeddah Tower digitális terve   Forrás: dezeen.com
Források: artrabbit.com, architecturaldigest.com, metro.co.uk, theartnewspaper.com, dezeen.com