Vasarely Madridban, magyar dizájnerek Bukarestben, Gerhard Richter adománya és digitalizált Kahlo-művek – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

2018 júniusában nyílik Victor Vasarely. The Birth of Op Art című kiállítás a madridi Museo Thyssen-Bornemiszában. A kiállítás anyagát többek között a Szépművészeti Múzeumhoz tartozó budapesti Vasarely Múzeumtól, illetve a művész szülőhelyén, Pécsen létesített intézménytől kölcsönözték. A tárlat kronologikus elrendezésben mutatja be a magyar származású alkotó munkásságát. Az op-art vezéralakjának legfőbb állomásait felsorakoztató válogatás kurátora Orosz Márton, a budapesti Vasarely Múzeum igazgatója. A látogatók előtt feltárul Vasarely kulcsszerepe a háború utáni absztrakció előretörésében, illetve a művészet társadalomba való integrálására irányuló törekvései is helyet kapnak. Az időszaki kiállítás június 7. és szeptember 9. között tekinthető meg.


Victor Vasarely: Feny, 1973, Colección Carmen Thyssen-Bornemisza © Victor Vasarely, VEGAP, Madrid, 2018. Forrás: a Museo Thyssen-Bornemisza jóvoltából

Három kiállítással vesz részt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a hatodik alkalommal megszervezett Romanian Design Weeken, amely május 28-ig tart. A romániai formatervezés legjelentősebb éves eseménye keretében lesz látható a Future Traditions kiállítás a Balassi Intézet székhelyén, a Download Design a bukaresti Petőfi Házban, valamint a MOME Graphic Design Diploma tárlat a bukaresti Ion Mincu Építőművészeti és Urbanisztikai Egyetem kiállítótereiben. A kedden, szerdán és csütörtökön megnyíló kiállításokat szakmai találkozók és prezentációk egészítik ki. A Future Traditions termékdizájn-kiállítás a MOME Design Intézete és a University College of Southeast Norway együttműködésében nemzetközi oktatói és hallgatói részvétellel jött létre. Központi témája az ornamentikakutatás, annak lehetőségeit vizsgálja, hogy a tradicionális minta, örökség hogyan alkalmazható a kortárs tárgy- és környezetkultúra alakításában. A Download Design, mint ahogy a neve is mutatja, internetről ingyenesen letölthető gyártmányrajzokat, bútorterveket kínál bárki számára. Ez a kísérleti projekt számos ágazati anomáliára, faipari, bútoripari problémára próbál megoldást találni, és mindenki számára elérhetővé akarja tenni a minőségi design bútorokat. A MOME Graphic Design Diploma című tervezőgrafikai kiállítás a MOME tervezőgrafika tanszéke mesterképzésén 2017-ben diplomát szerzett 11 tervezőművész munkáit mutatja be.


Szalai Bálint: Closer. Forrás: Facebook

Gerhard Richter felajánlása révén biztosítanak hajléktalanoknak lakhatást Németországban. A projekt keretén belül 100 lakás építését tervezik a Düsseldorf és Köln környéki régióban. A legkeresett német művész, Richter finanszírozza az épületek létrejöttét, amelyet a 2015-től készülő Cage f.ff című sorozatának eladásával fedezi. A műveket egyenként 420000 euróra árazták be, és hozzávetőleg 1 millió és 1,2 millió euró közötti bevételt várnak.


Gerhard Richter: Cage II. Forrás: a fiftyfifty jóvoltából.

A Google elérhetővé tette az eddigi legnagyobb digitalizált gyűjteményt Friha Kahlóról. A cég 7 ország 33 múzeumával összedolgozva több mint 800 műtárgy és 20 nagyfelbontású képet hozott nyilvánosságra. A fotókat speciális kamerával készítették, amelynek segítségével a néző ránagyíthat a művekre és egészen közelről is megismertővé válnak a digitalizált alkotások. A Google gyűjteményében 5 digitálisan bejárható útvonal is helyet kapott, amelyekkel a művész életének jelentős helyszíneit is bejárhatjuk – így példálul a legendás kék házat is, ahol Kahlo született és itt töltötte élete utolsó időszakát is. A gyűjteményben olyan művekkel is találkozhatunk, amelyek magángyűjteményben vannak, ezért a közönség számára ritkábban voltak elérhetők. 


Forrás: a Google jóvoltából

 

Források: esMadrid,  MTI, artnews, designboom