HETI POP – David Hockney üvegablakai, kiállítótérből uszoda és Marcel Wanders Mickey egere

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

A londoni Westminster Abbey-ben új üvegablakot avattak az elmúlt napokban. A David Hockney által egy iPaden tervezett és egy élénk színű pásztorjelenetet ábrázoló ablak II. Erzsébet királynő uralkodásának állít emléket – úgy, hogy mindeközben a királynő vidék iránti rajongására és a természettel ápolt mély kapcsolatára is reflektál. A kép nagyon hasonló, mint amit Hockney az elmúlt években a Yorkshire-i otthonába, szintén iPaden tervezett alkotásaihoz, azonban ez az első alkalom, hogy a művész színes üvegablakok esetén alkotott ilyen módon.


David Hockney az általa tervezett üvegablak előtt   forrás: dezeen.com

A londoni Whitechapel Gallery kiállítótere egy művészeti projekt keretein belül elhagyatott uszodává alakult. A helyspecifikus installáció része az elmgreen & dragset duó szeptember 27-én nyíló, This is how we bite our tongue című kiállításának, ami London keleti részének dzsentrifikációjára, valamint a közösségi terek elvesztésére reflektál. Az alkotók az installáció mellé egy fiktív történetet is írtak, amely egy 1901-ben alapított, majd hosszú és sikeres életű, végül pedig elhagyatottá váló uszoda történetét meséli el. A galéria földszinti kiállítóterébe lépve a látogatók biztonsági őröknek öltözött asszisztensekkel találkoznak, akik pufidzsekikben és csörgő kulcscsomókkal felvértezve őrzik a teret.


Részlet a helyspecifikus installációból   forrás: designboom.com

A bostoni RR Auctionnál 375 000 dollárért kelt egy egy Apple-1 számítógép. A gép egyike azon 200 darabból álló, Steve Jobs és Steve Wozniak által tervezett és épített kompjúternek, amely még ma is működőképes – összesen 60 ilyen gép van ma a világon, amelyek közül csupán 16 az, amely még ma is üzemképes. Az 1977-1977 között készült gépet egy amerikai üzletember vásárolta meg.


Apple-1   forrás: dailymail.co.uk
 

A Disney legemblématikusabb, legismertebb karaktere, Mickey egér idén ünnepli születésének 90. évét. A popkulturális jelentőséggel bíró figura előtt tisztelegve a Leblon Delienne stúdió felkérte a sztárdizájner Marcel Wanderst, hogy a hatalmas egeret ábrázoló szobrait díszítse – ebből jött létre a One Minute Mickey című sorozat. Az 55 cm magas, gyantából készült figurából mindössze nyolc darab készült a stúdió normandiai műhelyében.


Forrás: a Leblon Delienne jóvoltából

Forrás: dezeen.com, designboom.com, dailymail.co.uk, robbreport.com