HETI POP – Monet tavirózsái, Basquiat rejtélye, Virgil Abloh Milánóban és 2018 Moholy-Nagy díjasa

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

Monet Le bassin aux nympheas című képe 31,8 millió dollárért kelt el a Christie's impresszionista és modern festészeti aukcióján New Yorkban. A francia impresszionista mester két további műve, a Jeune fille dans le jardin de Giverny (1888) és az Effet de neige a Giverny (1893) szintén az előzetes becslés szerinti áron kelt el. Előbbi 16 millió dollárért, utóbbi pedig 15,5 millió dollárért. Az aukció teljes bevétele 279,2 millió dollár  volt, amely a tavalyi impresszionista és modern árverésen elért bevétel fele, és szakértők szerint a visszaesés egy piaci korrekciót jelez. A vasárnapi árverésen a vásárlók 61 kikiáltási tételre licitálhattak, ezek közül 51 kelt el, ami 85 százalékos eladási arányt jelent. Max Carter, a Christie's impresszionista és modern művészeti részlegének igazgatóhelyettese ugyanakkor úgy értékelte: a vásárlók érdeklődése töretlen, úgyhogy rövid időn belül ezek a képek is el fognak kelni.


Claude Monet: Le bassin aux nympheas (1917-1919). Forrás: a Christie's jóvoltából
 
Jean-Michel Basquiat Cobra című festményét Yoko Ono adta el 2017-ben a Sotheby’s aukcióján, New Yorkban. Az akkor 11 millió dollárért elkelt alkotás vevője anonim maradt. A festmény most a megnyitása óta a több mint egy millió látogatót számláló dubai Louvre-ban látható – és információs táblája szerint az intézmény tulajdona. Így derült fény a 2017-es aukció anonim vásárolójára.
 

Jean-Michel Basquiat: Cabra (1981–82), Louvre, Abu Dzabi   Forrás: theartnews.com

Virgil Abloh, a Louis Vuitton kreatív igazgatója, valamint saját márkája, az Off-White tervezője a milánói Spazio Maiocchiban, a város új művészeti, dizájn és divat intézményében fogja bemutatni új installációját november végén. A szintén milánói Kaleidoscope művészeti magazin új lapszámát bemutató, egy estés eseményen az eredetileg építészként végzett Virgil Abloh mellett a fotográfus CollIer Schorr, a francia képzőművész Camille Henrot, a szobrász Grace Wales Bonner munkái is láthatóak lesznek – sőt a jelenlévők még a lengyel-litván művészeti kollektíva, a Young Girl Reading Group performanszát is megnézhetik.

 


Virgil Abloh   forrás: i-d.vice.com

A frissen felújított stockholmi Nationalmuseum nemrégiben öt év zárva tartás után nyitotta meg újra kapuit. Az intézmény hű maradt északi gyökereihez, így a megújult belső tereiben csupa-csupa olyan berendezési tárgy várja a látogatókat, amelyeket északi dizájnerek terveztek. Az intézményben használható 82 kortárs dizájntárgy a bútorokon keresztül, a világítástechnikához szükséges lámpák mellett, a textíliákon keresztül a büfében használt tányérokra és evőeszközökre is kiterjed – mindezt annak érdekében, hogy az apró részletek megfelelően egészítsék ki a megújult épületet. Az intézmény a folyamat során öt svéd dizájnert kért fel arra, hogy 21 helyi iparossal együttműködve berendezzék a belső tereket.


Az Offecct egyik a múzeumba tervezett szófája   forrás: dezeen.com

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutatónak adják át november 21-én az egyetemen. A MOME törekszik arra, hogy a tradicionális művészeti ágak határait kiszélesítse, s különböző területek izgalmas, újat hozó kapcsolódásait keresse. Ebbe illeszkednek a Csíkszeredáról induló, ma Bostonban, egyebek között a Harvard egyetemen is oktató Barabási professzor a fizika határait feszegető, a művészeteket kóstolgató kutatásai, a fizika és az alkotóművészetek összekapcsolása. Az elismerés átadó ünnepségén Barabási Albert-László, a hálózattudomány kiemelkedő képviselője előadást is tart, a kultúra és a fizika összefonódásáról mondja el gondolatait. A művészeti egyetem 2006-ban alapított, évente odaítélt díját mindig olyan személyiség kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik. Az elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni.


Fotó: Lakos Máté / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

 

Forrás: theartnewspaper.com, theartnews.com, i-d.vice.comdezeen.com, MTI