HETI POP – a 2024-es Velencei Képzőművészeti Biennálé kurátora, hamarosan újra kinyitja a kapuit a londoni National Portrait Gallery és a Prado Múzeum női támogatói

A Museu de Arte de São Paulo művészeti igazgatója, Adriano Pedrosa lesz a 2024-es Velencei Képzőművészeti Biennálé kurátora – ezzel ő az első latin-amerikai származású szakember, aki betölti ezt a pozíciót. A 2024 áprilisában nyíló biennálé kapcsán egyelőre kevés információnk van arról, hogy a nemzeti pavilonokban milyen kiállításokat láthatunk – ezen a téren kivételt képez az észt, francia és litván pavilon. Azt már biztosan tudjuk, hogy Észtországot Edith Karlson, Franciaországot Julien Creuzet, Litvániát pedig a Pakui Hardware képviseli majd (akikkel mi is készítettünk interjút).

Adriano pedrosa photo daniel cabrel courtesy museu de arte de sao paulo assis chateaubriand 1

Adriano Pedrosa, forrás: artnews.com

A londoni National Portrait Gallery 2023 júniusában nyitja meg újra kapuit a szponzorok által támogatott felújítás miatti három éves bezárás után. A felújítás – ami a legkiterjedtebb hasonló beruházás az intézmény 166 éves történetében – 35,5 millió fontba kerül. A múzeum nemrégiben tíz millió fontot fogadott el a felújításhoz Leonard Blavatnik brit-amerikai üzletember alapítványától. Az adomány elismeréseként az épület első emeletét Blavatnik szárny névre keresztelik majd. A szárny az intézmény állandó gyűjteményének átfogó újrakiállítására szolgál majd. Ez az anyag a brit történelem kulcs szereplőinek portréit mutatja be, a Tudor-korszaktól a 20. század közepéig. 

F8a30f1d9a6bb198df9504f179eb67eb5ccfa0ee 1800x1440

A Jamie Fobert Architects terve, © Forbes Massie

Annak érdekében, hogy jobban láthatóvá tegye azoknak a női mecénásoknak és gyűjtőknek a munkáját, akik lehetővé tették gyűjteménye létrejöttét a spanyol Prado Múzeum frissíti képfeliratait. A projekt az El Prado en feminine nevet viseli és kiindulópontját Noelia García Pérez művészettörténész az University of Murcia intézményében folytatott kutatása adta. Pérez kutatása során elemezte a Prado gyűjteményében található, 1451 és 1633 között készült művek képfeliratait, majd márciusban a múzeumban tartott szimpóziumon mutatta be eredményeit. Ennek következtében a Prado gyűjteményéből ebbe az időszakba tartozó festmények és szobrok új képfeliratokat és magyarázó szövegeket kaptak. Ezeken frissítették a szövegezést, csak hogy néhány példát említsünk: Anglia egykori királynője kapcsán kiszerkesztették azt a mondatrészt, amely az uralkodó csúnyaságát hangsúlyozta, emellett a releváns női mecénásokat bemutató szövegekből eltávolították a “feleség” szót, amely egy férfi relációjában mutatja be a szóban forgó mecénást.

Prado

Forrás: artnews.com

Források: artnews.comartnews.comtheartnewspaper.com